Mange hull i stor CO2-kampanje

I går lanserte Norsk Petroleumsinstitutt sin versjon av den store, europeiske kampanjen "Spar mer enn bare drivstoff". Mange viktige punkter glimrer med sitt fravær i kampanjemateriellet.

Publisert
Sist oppdatert
Blant annet har kampanjen "glemt" å anbefale smale dekk og dekk med spesielt lav rullemotstand.


"Save more than fuel"-kampanjen er initiert av den europeiske oljeindustriens interesseorganisasjon Europia i samarbeid med Europa-kommisjonens energikommisær. Kampanjen lanseres i 29 europeiske land og hele 30 millioner brosjyrer vil bli distribuert ved Europas bensinstasjoner.

I Norge administreres kampanjen av Norsk Petroleumsinstitutt, og har fått navnet "Spar mer enn bare drivstoff". Kampanjen består av ti punkter (se hele listen her) som blant annet omhandler kontroll av lufttrykk, fjerning av unødvendig vekt, økonomisk kjøring og jevnlig oljeskift.

Les også: Hvor dyrt kan det bli? Mange aksjonerer nå mot høye drivstoffpriser

Mange hull

ILLUSTRASJON: Per Ervland
ILLUSTRASJON: Per Ervland Vis mer


Den 11. februar i år publiserte DinSide Motor artikkelen "Slik sparer du penger og miljø". I denne artikkelen presenterte vi våre lesere for 33 drivstoffbesparende tips. Etter å ha sammenlignet vår egen tipsliste med Norsk Petroleumsinstitutts kampanje, viser det seg at sistnevnte har mange hull.

"Glemte" dekk, motorvarmer og strømforbrukere

Blant annet har kampanjen "glemt" å anbefale smale dekk og dekk med spesielt lav rullemotstand. Vi fant heller ingen informasjon om at det lønner seg å være forsiktig med bruken av setevarme, varmetråder, kupévifte og andre strømforbrukere.

Råd vedrørerende bruk av motorvarmer, skibokser, parkering (skygge om sommeren, sol om vinteren) og valg av kjørerute glimrer også med sitt fravær. Kampanjen nevner heller ikke at forbruket for de fleste personbilers vedkommende synker til null hvis føreren slipper gasspedalen i nedoverbakker.

Les også: Nå kan du hjelpe oss å kutte drivstoffprisene - se hvordan

Felleseuropeisk prosjekt

Din mening:

Er norsk drivstoff for dyrt? (Avsluttet)
Ja, nå koster det for mye(81%) 2827
Nei, vi har råd til såpass(11%) 402
Dyrt, men det må til for å redusere forbruket(8%) 270
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- Dette er et felleseuropeisk prosjekt og tipsene er utarbeidet av Europia, vår europeiske paraplyorganisasjon.

Det sier Inger-Lise M. Nøstvik, generalsekretær i Norsk Petroleumsinstitutt, som antar at det europeiske perspektivet er årsaken til at blant annet motorvarmer-problematikken er utelatt.

- Vi ville aldri kunne ha laget en uttømmende liste uansett. Vårt mål med denne kampanjen har vært å lage en liste som ikke virker uoverstigelig og som vi alle greit kan forholde oss til, sier Nøstvik.

Ikke gå glipp av: DinSides 33 drivstoff-sparetips.

  • "Spar mer enn drivstoff"-kampanjen finner du her.
  • Her finner du kampanjens norske nettside.

  • Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer