Mange med farlige feil

Nå kan du kjøre 100 km/t med tilhenger - men bare hvis den er EU-kontrollert.

KAN KJØRE I 100: Mange har ikke fått med seg at tilhengeren må ha vært på EU-kontroll før den kan kjøres i 100 km/t. Vanlige feil på bremser og hjullagre kan gi alvorlige ulykker når hastigheten blir så høy. Foto: Colourbox
KAN KJØRE I 100: Mange har ikke fått med seg at tilhengeren må ha vært på EU-kontroll før den kan kjøres i 100 km/t. Vanlige feil på bremser og hjullagre kan gi alvorlige ulykker når hastigheten blir så høy. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Våren er høytid for bruk av tilhengere. Det skal kjøres søppel og hentes materialer til ny platting.

For ett år siden kom Statens vegvesen ut med nye hastighetsregler for tilhengere.

Små tilhengere uten bremser, som før bare kunne kjøres i 60 km/t, har nå en hastighetsgrense på 80 km/t.

Større tilhengere med brems, kan nå i noen tilfeller trekkes i 100 km/t.

Er tilhengeren eldre enn fire år, forutsetter imidlertid det at den har vært igjennom en såkalt Tempo 100-godkjenning. Dette er en godkjent EU-kontroll som tilhengeren må igjennom hvert andre år.

Her hos Statens vegvesen kan du se hva som må til for at din tilhenger oppfyller kravene til å kjøre så fort.

Feil på bremser

- Vi finner ofte alvorlige feil på tilhengere som er på kontroll hos oss. Det forteller Katrine Køste, leder i verksted-kjeden AutoMester.

ALVORLIGE FEIL: Nye regler gjør at mange biler med tilhenger kan sette opp farten på norske veier. Siden det ofte er alvorlige feil på eldre tilhengere, bør flere starte sesongen med en sikkerhetssjekk, mener fagfolk. Foto: Rune Korsvoll
ALVORLIGE FEIL: Nye regler gjør at mange biler med tilhenger kan sette opp farten på norske veier. Siden det ofte er alvorlige feil på eldre tilhengere, bør flere starte sesongen med en sikkerhetssjekk, mener fagfolk. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

- Feil med bremsene går ofte igjen. Det samme med dårlige drag, som forbinder hengeren med bilen, samt slitte hjullagre. Mange slike feil rettes ved service og eventuelt EU-kontroll på verkstedene våre. Det er nødvendig for at tilhengeren skal få Tempo-100-godkjenning.

1,5 millioner hengere

- Når alle tilhengere nå kan trekkes i 80 kilometer i timen, og noen helt opp i 100, blir det viktig at eierne denne våren er ekstra påpasselige med å kontrollere den tekniske tilstanden, sier Køst.

De nye reglene berører svært mange bileiere. I Norge er det over 1,5 millioner tilhengere registrert, ifølge Statistisk sentralbyrå. Tallet øker fra år til år.

Det er mange som ikke har fått med seg de nye reglene som ble innført for ett år siden.

ALLE BØR SJEKKES: Det er ikke påbudt, men også mindre tilhengere , som nå kan kjøres i 80 km/t, bør få en sikkerhetssjekk nå i vår. Feil på bremser kan gi alvorlige ulykker. Foto: Tysse
ALLE BØR SJEKKES: Det er ikke påbudt, men også mindre tilhengere , som nå kan kjøres i 80 km/t, bør få en sikkerhetssjekk nå i vår. Feil på bremser kan gi alvorlige ulykker. Foto: Tysse Vis mer

Tillatt i 100 km/t

At mange tilhengere har så dårlige bremser at det kan forårsake alvorlige ulykker, kan også Bjørn Stavdal, som er styreleder i Fixbil, skrive under på. Gruppen har 100 mekaniske verksteder på Vestlandet.

- Det vi ser mest av er dårlige bremser. Det gjelder ikke minst båthengere, som er særlig utsatt dersom de kjøres for langt ut i vannet. Dette må utbedres før vi kan utstede en godkjenning for å kjøre fortere.

Alle bør sjekkes

Han forventer at etterspørselen etter kontroll og reparasjoner av tilhengere vil øke betydelig etter hvert som flere ønsker å få en Tempo 100-godkjenning.

Han er også klar på at det ikke bare er de raskeste tilhengerne som bør inn på sjekk.

Selv om det ikke er påbudt bør også de mindre hage-hengerne, som ofte ikke har bremser og som nå kan kjøres i 80 km/t, inn til jevnlig sjekk.

Godt vedlikehold er viktig for alle typer hengere.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer