Mange nekter: - Sterke følelser

Og det går et sterkt skille i befolkningen.

KRANGEL: Blinking i rundkjøring er et hett tema. Foto: Martin Gramnæs
KRANGEL: Blinking i rundkjøring er et hett tema. Foto: Martin Gramnæs Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvordan man skal kjøre i rundkjøringer er et hett tema året rundt, og det er ofte stor uenighet om hva som er rett. I en ny undersøkelse YouGov har gjort på oppdrag for forsikringsselskapet If, svarer 71 prosent ja på spørsmålet «Blinker du til venstre før rundkjøringen hvis du skal til veien som ligger til venstre?». 27 prosent nei, og 2 prosent «Ingen» av disse.

Bård Morten Johansen viser hvordan man skal pakke bilen trygt for sommeren. Her bør du ikke legge den tyngste bagasjen. Video: Anabelle Bruuun / Dagbladet. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet. Vis mer

Kom på 90-tallet

- Å diskutere «blinke eller ikke blinke til venstre før rundkjøring» kan nærmest føre til nevekamp i ethvert dannet selskap. Blinklys og rundkjøringer er utrolig nok et tema som skaper sterke følelser hos mange, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If i en pressemelding.

Han forteller at her går det et skarpt skille i den norske befolkning: De som tok sertifikatet før eller etter anbefalingen om å blinke inn i rundkjøringen ble innført.

I trafikkreglene finnes det imidlertid ikke noe skrevet krav om bruk av blinklys til venstre i en rundkjøring. I enkelte tilfeller kan slik tegngiving likevel være nyttig informasjon for andre trafikanter, ifølge vegvesenet.

Trafikkskolene begynte å lære bort å blinke til venstre før rundkjøring på midten av 1990-tallet. Siden den gang har dette vært en del av den obligatoriske trafikkopplæringen.

Gjøre seg forstått

DinSide har skrevet om dette temaet flere ganger.

Seniorrådgiver i vei- og trafikkjuridisk avdeling i Vegdirektoratet, Anette Hauge har tidligere fortalt at det ikke er noen særskilte trafikkregler for kjøring i rundkjøringer.

- Man skal bruke de samme reglene som i veikryss. I rundkjøringer handler det om å opptre på en måte slik at de rundt deg skjønner hva du skal gjøre, sa hun til DinSide.

Statens vegvesen har laget en informasjonsside om hvordan man skal kjøre i rundkjøringer (ekstern lenke). Kravet er at man skal ferdes hensynsfullt og varsomt så det ikke oppstår fare og annen trafikk blir unødig hindret eller forstyrret. Du har vikeplikt for trafikanter som er i rundkjøringen. Det er viktig å følge trafikkrytmen. Har du vikeplikt, må du tydelig vise dette ved å sette ned farten eller stanse i god tid. Hvem som krysser vikelinjen først, er normalt av betydning.

Hauge påpekte også at blinking ikke er et absolutt krav.

- Du skal blinke deg inn i rundkjøringa i tilfellene det kan gi god informasjon til andre trafikanter, slo hun fast.

Husk også å bruke blinklys i god tid før du skal ut, eller endre plassering i kjørefeltet, men ikke så tidlig at det oppstår misforståelser.

Samtidig er det slik at flettereglene ikke gjelder. Dette selv om det kun er en vei ut av rundkjøringen.

I forbindelse med dette lagde DinSide også en uformell spørreundersøkelse der vi spurte om folk blinker seg inn i rundkjøringer. Nesten 30 000 svarte på den, og 61 prosent svarte ja, mens 25 prosent svarte nei. 14 prosent svarte at det varierer om de blinker seg til venstre.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer