Skiltserier:

Mange velger å bytte

Bergensere droppet SV-skilter, og bare 22 av 15 000 ZZ-registrerte biler er registrert lokalt.

POPULÆRT: Bærumsskilter har vært populært også for bilkjøpere som bor utenfor Bærum. Foto: Terje Pedersen / NTB
POPULÆRT: Bærumsskilter har vært populært også for bilkjøpere som bor utenfor Bærum. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

Tidligere var det lettere å finne ut av hvor i landet en bil kom fra. De to bokstavene først i registreringsnummeret signaliserer nemlig hvor i landet bilen er førstegangsregistrert.

Elbiler kan imidlertid ikke avsløres geografisk på bilskiltet, siden de (fleste) har bokstavene EL, EK, EV, EB, EC, ED og snart EE. Likeledes har hydrogenbiler HY og gassdrevne kjøretøy GA.

Og etter at norske myndigheter åpnet for personlige bilskilt i 2017, der du mot 9000 kroner kan bestemme teksten selv (vel, ikke med helt frie tøyler), har det blitt stadig vanskeligere å avsløre hvor i landet sjåføren er fra.

Mange velger andre skilter

Skjønt, om du så kjøper en fossildreven bil er det ikke slik at du ta til takke med bokstavene som gjelder der du bor. De senere årene har det vært høyst vanlig å velge en annen bokstavkombinasjon på skiltet enn den som gjelder der man bor.

Ifølge Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV) valgte blant annet 596 bilkjøpere i Bergen (7,8 prosent) i 2019 å få bærumsskilter på bilen i stedet for SV-skilter. Hvorvidt det var politisk motivert vites ikke, men i 2020 og 2021 er det bare 214 bilkjøpere som har gjort det samme. For rundt ett år siden var SV-serien fylt opp, og bergenserne startet da på SX. Samtidig har Bærum tatt hull på BU-serien, som kanskje ikke klinger like godt på bilskiltet.

ZZ har også vært en populær bokstavkombinasjon for mange nordmenn, og tilhører i utgangspunktet Lakselv i Porsanger kommune ifølge Statens Vegvesens oversikt. Tall fra OFV viser at det er cirka 15 000 ZZ-registrerte biler i Norge (531 nye bare i år), men bare 22 (!) av ZZ-bilene har lokal tilhørighet. Om det er fordi mange liker bandet ZZ Top eller bare er glad i å sove vet vi ikke.

Mindre tuting?

- I bytrafikken har mange lav terskel for å bruke hornet når andre kjører feil eller «dumt». Muligens er det større aksept og mindre sjanse for å bli tutet på hvis man kjører i Oslo eller andre storbyer med andre skiltbokstaver, sier direktør Øyvind Solberg Thorsen i Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV).

Det kan til dels være en forklaring på hvorfor folk velger skilt fra andre steder enn der de selv bor. Andre muligheter er at bokstavene passer med sjåførens initialer, at man har tilhørighet til stedet der skiltene egentlig hører til eller at man bare synes de er fjonge. Mange hevder at det er lettere å selge videre en bærumsregistrert bil, for eksempel.

Skaper problemer

Elbil-eiere trenger heller ikke å ha skilter som begynner på E, men står også fritt til å velge «vanlige» bokstaver.

DinSide har tidligere skrevet om at det slett ikke er uproblematisk, blant annet med tanke på ulike parkeringssatser og kjøring i kollektivfelt:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer