Skiltserier:

Mange velger å bytte

Bergensere droppet SV-skilter, og bare 22 av 15 000 ZZ-registrerte biler er registrert lokalt.

POPULÆRT: Bærumsskilter har vært populært også for bilkjøpere som bor utenfor Bærum. Foto: Terje Pedersen / NTB
POPULÆRT: Bærumsskilter har vært populært også for bilkjøpere som bor utenfor Bærum. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

Tidligere var det lettere å finne ut av hvor i landet en bil kom fra. De to bokstavene først i registreringsnummeret signaliserer nemlig hvor i landet bilen er førstegangsregistrert.

Elbiler kan imidlertid ikke avsløres geografisk på bilskiltet, siden de (fleste) har bokstavene EL, EK, EV, EB, EC, ED og snart EE. Likeledes har hydrogenbiler HY og gassdrevne kjøretøy GA.

Og etter at norske myndigheter åpnet for personlige bilskilt i 2017, der du mot 9000 kroner kan bestemme teksten selv (vel, ikke med helt frie tøyler), har det blitt stadig vanskeligere å avsløre hvor i landet sjåføren er fra.

Mange velger andre skilter

Skjønt, om du så kjøper en fossildreven bil er det ikke slik at du ta til takke med bokstavene som gjelder der du bor. De senere årene har det vært høyst vanlig å velge en annen bokstavkombinasjon på skiltet enn den som gjelder der man bor.

Ifølge Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV) valgte blant annet 596 bilkjøpere i Bergen (7,8 prosent) i 2019 å få bærumsskilter på bilen i stedet for SV-skilter. Hvorvidt det var politisk motivert vites ikke, men i 2020 og 2021 er det bare 214 bilkjøpere som har gjort det samme. For rundt ett år siden var SV-serien fylt opp, og bergenserne startet da på SX. Samtidig har Bærum tatt hull på BU-serien, som kanskje ikke klinger like godt på bilskiltet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.