- Mange vil få sjokk

Frende Forsikring mener bøtene er på sin plass.

Overholder du ikke trafikkreglene, og blir tatt for det, venter straff. Spørsmålet er hvor hardt du skal straffes. Føreren av bilen på bildet gjør heldigvis ikke noe galt. Foto: Steinar André Danielsen.
Overholder du ikke trafikkreglene, og blir tatt for det, venter straff. Spørsmålet er hvor hardt du skal straffes. Føreren av bilen på bildet gjør heldigvis ikke noe galt. Foto: Steinar André Danielsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nylig skrev Elbil24 om de nye bøtesatsene som trådte i kraft 1. februar. De nye bøtesatsene starter på 1150 kroner og beveger seg opp til 15.850 kroner, avhengig av hva slags trafikklovbrudd som er blitt begått.

Flere har reagert på at bøtesatsene øker nok en gang. Det har nesten blitt en årlig tradisjon at bøtene stiger. Da denne økningen kom på bordet før jul, mente NAF at det var for tidlig.

- Det var mye skepsis til den forrige økningen, og om det ville virke etter hensikten. Vi etterlyser en grundig gjennomgang om de økte bøtene faktisk har hatt en effekt på trafikksikkerheten og om det har blitt færre lovbrudd etter økningen, sa pressesjef Ingunn Handagard i desember.

Frende gir full støtte

I forsikringsselskapet Frende ønskes imidlertid de nye bøtesatsene velkommen. Spesielt den mest omtalte av dem alle, nemlig den for mobilbruk.

- Jeg skal ikke blande meg i hvor høy boten bør være, men jeg støtter fullt ut at den svir i lommeboka, sier motorfagsjef Roger Ytre-Hauge i Frende.

Flere bilister opplevde å bli sperret inne på parkeringsplassen av andre biler på Haraløkka i Oslo. Video: Privat Vis mer

I 2023 økte boten fra 7450 til 9700 kroner, en økning på hele 30 prosent. Da var det mange som reagerte. Nå øker boten med en ny 500-lapp til 10.200 kroner.

Til sammenlikning var boten på kun 1700 kroner i 2019. Blir du stoppet for mobilbruk i 2024, vil du få en stor lærepenge.

- Denne bota svir skikkelig og mange kommer til å få sjokk når de blir stoppet de neste månedene. På toppen av kronene du må ut med, kommer fortsatt tre prikker på førerkortet ditt, sier Ytre-Hauge.

På nye biler er teknologien så god at du fint kan legge fra deg mobilen og heller bruke stemmeassistenter når du skal ringe noen. Her gjør Nomi i Nio et forsøk:

Annenhver nordmann synder

I en undersøkelse Norstat har gjort for Frende Forsikring sier hele 95 prosent at de er klar over når de bryter loven med mobilbruk i bil.

- Da har du i hvertfall ingen andre enn deg selv å skylde på hvis du blir tatt, sier Roger Ytre-Hauge.

Dette kan skje om du ikke bruker beltet i bilen riktig, forklarer Bård Morten Johansen i Trygg trafikk. Video: Anabelle Bruun / Dagbladet. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet. Vis mer

Frendeundersøkelsen viser at vi gladelig bryter reglene selv om vi kan dem. Nesten halvparten av de spurte sier at de kikker på mobilen bak rattet.

- De som er i 30-årene er verst. I den aldersgruppen sier mer enn 3 av 5 at de holder på med mobilen når de er sjåfør i bil, sier fagsjefen til Frende.

Mer om