Massakre hos General Motors

For ikke lenger siden var GM verdens største bilprodusent. Nå kvitter den vaklende giganten seg med merke etter merke.

Massakre hos General Motors
Publisert
Sist oppdatert

I 2005 var General Motors verdens største bilprodusent. I 2006 mistet GM denne ærefulle tittelen til Toyota. Men selv om GM ikke lenger er verdens største, har den amerikanske kjempen inntil nå kunnet skryte av å ha verdens uten sammenligning største merkepalett. Mens nummer to på listen - Volkswagen - "bare" har hatt syv personbilmerker i stallen, har GM kunnet skryte av hele 12.

Men som du helt sikkert har fått med deg, har amerikansk bilindustri monumentale problemer. Minstemann blant "de tre store" - Chrysler - er i ferd med å havne i italienske Fiats klør, mens General Motors forrige mandag sendte inn en konkursbegjæring i henhold til den amerikanske "chapter 11"-lovgivningen.

I sammenheng med restruktureringen av selskapet, som ikke har gått med overskudd siden 2004, gjøres det dramatiske kutt over hele linjen. Antall forhandlere - i dag rundt 6.200 - skal halveres innen 2014, fabrikker nedlegges, ansatte sies opp og lønninger reduseres.

Det vi imidlertid skal konsentrere oss om i dag, er hvordan GM nå er i ferd med å rasere sin unikt brede merkepalett.

Opel og Vauxhall

General Motors største europeiske merke - tyske Opel - vil etter all sannsynlighet bli solgt til den kanadiske bildelprodusenten Magna. Etter som vi forstår, vil Vauxhall følge med på kjøpet. Vauxhall er i teorien et britisk bilmerke, men merkets modeller er i praksis Opel-modeller med Vauxhall-emblemer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer