Mazda MX5: Fjerde generasjon!

Folke-roadsteren over alle, Mazda MX-5, fyller år - og kommer i helt ny utgave.

KODO-ROADSTER: Mazdas designspråk, "Kodo", preger fronten. Ellers er nye MX 5 fortsatt den lille, snertne roadsteren den skal være. Og den er blitt både mindre og lettere enn før. Foto: MAZDA
KODO-ROADSTER: Mazdas designspråk, "Kodo", preger fronten. Ellers er nye MX 5 fortsatt den lille, snertne roadsteren den skal være. Og den er blitt både mindre og lettere enn før. Foto: MAZDA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mazda gjorde en genistrek da de for 25 år siden lanserte en liten, nett og morsom roadster. Bilen som, da den kom, ble anklaget for å være en billig etterligning av de britiske roadsterne fra 60-tallet, viste seg å bli en suksess på sine egne premisser.

For det må kunne sies å være en suksess når en bil i en så pass snever nisje som klassen for to-seters, rimelige roadstere, blir solgt i 950.000 eksemplarer - riktignok over en periode på 25 år og tre generasjoner.

Bevare det vesentlige

Vi var tilstede da forrige generasjon MX-5 (som kalles Miata i enkelte markeder), ble lansert. Den har siden blitt oppdatert tre ganger - så det begynte å bli på tide med en erstatter.

Samtidig har det vært viktig å ikke tukle for mye med det som er essensen av et slikt kjøretøy: Kompakthet, lettkjørthet, underholdende kjøreegenskaper.

MX-5 fikk i 2010 æren av å bli kåret til "den beste sportsbilen" av det kresne britiske publikummet.

Designmessig ser vi at man i all hovedsak har bevart det som utgjorde MX-5-særpreget gjennom de foregående tre generasjoner - hvorav vi synes første og tredje var de mest vellykkede. Uansett er det nyeste fortolkning av det japanerne, som lett henfaller til talende metaforer, kaller Jinba Ittai. Det betyr "rytter og hest i ett".

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer