Mazda RX-8 kommer

Med spennende design, fire dører og en sprek wankel-motor under panseret, vil Mazda RX-8 vekke oppsikt når den kommer på markedet til høsten.

Publisert
Sist oppdatert

Mazda har lagt seg i selen for å gjenreise merkets tidligere status, og gjorde et sjumilssteg med mellomklassebilen 6. I løpet av året kommer ytterligere to familiebiler - som har fått de ukompliserte navnene 2 og 3.

Men den kanskje aller mest spennende Mazda-nyheten kommer altså til høsten, og bærer navnet RX-8. RX-8 etterfølger RX-7, som fikk sin debut i 1978 og har blitt laget i fire generasjoner.

Wankel-motor

Det spesielle med RX-7-utgavene var motoriseringen, bilene er nemlig utrustet med en såkalt wankel-motor. Wankel-motoren baseres på en helt annen teknologi enn ordinære stempelmotorer. I stedet for stempler som beveger seg opp og ned, har wankel-motoren en trekantet rotor. Rotoren er plassert i et ovalt rotorhus og deler huset inn i tre kamre. I disse kamrene foregår henholdsvis kompresjon, ekspansjon og utblåsing. Innsug foregår mellom kompresjons- og utblåsingskamrene.

Vanskelig konstruksjon

Rotasjonsmotoren er en gammel ide som dukket opp allerede på begynnelsen av 1900-tallet. Tyskeren Felix Wankel var imidlertid den første til å utvikle fungerende rotasjonsmotorer, noe han klarte på 30-tallet. En rekke fly-, motorsykkel- og bilprodusenter har gjennom årene forsøkt å utnytte wankel-motorens fordeler. Wankel-motoren er nemlig både mindre, lettere og mer effektiv enn en ordinær stempelmotor. I tillegg avgir den mindre vibrasjoner. Historien har imidlertid vist at konstruksjonen er belemret med en rekke vanskeligheter, som har resultert i dårlig driftssikkerhet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer