MC: Guide til riktig hjelm

Det finnes tre grunntyper av hjelmer på markedet: Helhjelm, halvhjelm og såkalt kombihjelm. Den sistnevnte har du sikkert sett politiet har lagt sin elsk på, derfor er den da også på folkemunne blitt døpt til ”politihjelmen”.

Halvhjelm i klassisk stil -- en godbit for veteran- og customfolket.
Halvhjelm i klassisk stil -- en godbit for veteran- og customfolket. Vis mer

Hvilke av disse tre grunntypene som passer best for deg er avhengig både av bruksområde og behov, men ikke minst også ditt image. Halvhjelmene har slått rot i veteranmiljøet og blant customelskere, fordi den gir et nostalgisk og litt ”tøft” inntrykk. Men det er ikke bestandig like behagelig å være tøff. Halvhjelmene gir minimal værbeskyttelse og egner seg vel derfor best til bykjøring på solfylte sommerdager.

Helhjelmen, som har et mer sportslig preg, skjermer deg derimot for kulde, vind og regn. De demper også støy fra både luftmotstand og trafikk. Dessuten regnes de som langt sikrere. Med en slik på hodet beskytter du også ansiktet og hakepartiet.

Det optimale synes derfor kanskje å være en kombihjelm. Men sier du ”ja takk, begge deler” i ekte Ole Brumm ånd, må du regne med at lommeboka får svi litt ekstra.

Sikkerhet

Hvis du ser bort i fra forskjellen mellom hel- og halvhjelm bør du ha to ting i bakhodet med tanke på sikkerheten.

Hjelmer er lagd av to forskjellige materialer. Hvis hjelmen din er bygget av plast regnes den for å være noe mindre sikker enn hvis den består av fiber (glassfiber tilsatt en rekke andre materialer, blant annet karbon). Fiberhjelmene vil nemlig fordele støtet over hele overflaten hvis uhellet først skulle være ute. Men da vil den samtidig knuse. Derfor tåler plasthjelmer en noe røffere behandling enn sin fiberbestandige bror.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer