MC-nyhetene 2001: En klassiker er gjenfødt

Triumph fortsetter å bygge ut sitt utvalg av nostalgimodeller. Etter en pause på nesten 11 år er Bonneville tilbake på markedet, og den kraftige parallelltwin-motoren er fortsatt på plass.

Publisert

Motorsykkelentusiaster som har passert den mest hektiske ungdommen husker sikkert Triumph Bonneville. Den har vært borte fra markedet i nesten 11 år og kommer nå tilbake i god gammel støpning.

Historien bak

Triumph Bonneville ble vist høsten 1958 og kom på markedet våren etter. Den hadde parallell-twin på 650 kubikk og to forgassere. Motoren ytet 46 hester. I 1963 fikk sykkelen en stor oppgradering ved at motor og girkasse ble bygget i en enhet. Videre oppgraderinger ble gjort i 1971 da oljetanken ble innlemmet i rammen og det var mulig å få femtrinns girkasse som ekstrautstyr. I 1973 kom det også en modell med 750 kubikk, denne ble produsert i en fireventilsutgave med 54 hester og en 8 ventilsutgave med 60 hester. I 1975 forsvant 650 modellen, men 750 levde videre og fikk fra 1976 bremsepedalen på høyre side. I 1983 gikk Triumph konkurs og produksjonen lå nede i både 1984 og 1985. Nye eiere kom imidlertid på banen og 750 Bonneville levde helt til 1989. Det ble altså en pause på 11 år før dagens modell dukket opp.

Parallell twin

Bonneville kommer selvfølgelig med en parallelltwin og volumet er på 790 kubikkcentimeter. Motoren er luftkjølt, den har to forgassere og elektrisk oppvarming av forgasserne. Den har også digital tenning. Motoren yter 62 hester ved 7.400 omdreininger og dreiemomentet er 60 newtonmeter ved 3.400 omdreininger.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer