Ukens veteran: 1972 Ford Granada 3000 GXL

Med denne er du garantert kongen i gata – selv i dag

På syttitallet fikk nordmenn virkelig øynene opp for luksuriøse familiebiler. Noe av det aller tøffeste du kunne eie i så måte, var Ford Granada 3000 GXL.

FORD GRANADA 3000 GXL: Eier Per-Erik Halvorsen har lagt mange timer i restaurering og delejakt for å få bilen så pen og original som den fremstår i dag. Foto: Stein Inge Stølen
FORD GRANADA 3000 GXL: Eier Per-Erik Halvorsen har lagt mange timer i restaurering og delejakt for å få bilen så pen og original som den fremstår i dag. Foto: Stein Inge Stølen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Syttitallet var et tiår som på mange måter forandret Norge. Oljekrisen, som fulgte i kjølvannet av Jom Kippur-krigen i 1973, satte en støkk i de fleste. Det tok likevel ikke lang tid før optimismen ikke bare var tilbake, men oversteg alle tidligere nivåer.

Oljeinntektene veltet inn, og den teknologiske utviklingen skjøt fart, med en datarevolusjon i periskopet og konservativ etterkrigstankegang trygt plantet i akterspeilet.

På bilfronten var revolusjonen allerede i gang. På den lavere enden av prisskalaen måtte Bobla se seg slått av moderne bensingjerrige japanere med flott design, god plass og lave priser. Likevel var det ikke økonomibilene som skulle toppe salgslistene dette tiåret.

Tvert imot; fra 1971 tronet Volvo med sin 140-serie, en drømmebil for familien, som slett ikke var blant de billigste. Da oppfølgeren 240 dukket opp og faset ut forgjengeren, fortsatte salgsfesten med en topp i 1977 på over 10.000 solgte eksemplarer.

Volvo 145, den norske herregårdsdrømmen, kan du lese om her.

Tofrontskrigen

Dette var syttitallet i et nøtteskall. Etablerte familier hadde bedre økonomi enn noen gang tidligere og kunne virkelig slå på stortromma når de skulle kjøpe bil. Tro nemlig ikke at Volvo 240-salget var et unikt fenomen, slik Bobla var på sekstitallet. For på de påfølgende plassene på salgslistene fulgte like dyre og luksuriøse familievogner, på rad og rekke.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer