Frastjålet bilskilt

Meld fra umiddelbart

Oppdager du at skiltene på bilen din er borte, må du være rask til å melde fra. Hvis ikke, kan det bli en svært dyr erfaring.

DU FÅR BOTEN: Er skiltet på bilen borte, må du melde det til politiet med en gang. Hvis ikke, kan du oppleve å få krav om å betale bensinregninger, bøter og forsikringskrav. Foto: Rune Korsvoll
DU FÅR BOTEN: Er skiltet på bilen borte, må du melde det til politiet med en gang. Hvis ikke, kan du oppleve å få krav om å betale bensinregninger, bøter og forsikringskrav. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert

I 2019 var tallet på bilskilt som ble mistet eller stjålet helt oppe i 17 978. I 2021 hadde det gått ned til 14 129 og i fjor var det «bare» 13 197 kjennemerker som ble borte. En positiv utvikling med andre ord.

For dem som mister eller blir frastjålet skiltene, kan det bli en ubehagelig overraskelse.

Mange settes på andre kjøretøyer og brukes av kriminelle og det er du som får krav om alt fra bøter til bompenger.

For å unngå dette, må du umiddelbart melde fra til politiet når du oppdager at skiltene på bilen eller et annet kjøretøy er borte.

«Tyvene stakk fra stedet i en bil som viste seg å ha stjålne skilter». Dette er noe vi ofte leser om i media. Bruken av stjålne bilskilt er blitt et problem og det øker stadig.

Brukes av kriminelle

Heidi Øwre, som er seksjonssjef i Trafikant- og kjøretøyavdelingen i Statens vegvesen, forklarer at det ikke finnes noen oversikt over hvor mange av skiltene som er stjålet eller hvor mange som bare er mistet:

- Vi vet at det ikke alltid er et klart skille mellom hvorvidt kjennemerkene er mistet eller stjålet. Dette gjelder spesielt kjøretøy som bare har ett kjennemerke. Vi har imidlertid vært borte i flere historier hvor kjennemerkene benyttes på andre biler for å unndra seg forsikring, avgifter, bensinregninger eller bompenger. Vi vet også at skiltene har vært benyttet til kriminelle handlinger, sier Øwre til DinSide.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer