I 2019 var tallet på bilskilt som ble mistet eller stjålet helt oppe i 17 978. I 2021 hadde det gått ned til 14 129 og i fjor var det «bare» 13 197 kjennemerker som ble borte. En positiv utvikling med andre ord.
For dem som mister eller blir frastjålet skiltene, kan det bli en ubehagelig overraskelse.
Mange settes på andre kjøretøyer og brukes av kriminelle og det er du som får krav om alt fra bøter til bompenger.
For å unngå dette, må du umiddelbart melde fra til politiet når du oppdager at skiltene på bilen eller et annet kjøretøy er borte.

Her ryker lappen
«Tyvene stakk fra stedet i en bil som viste seg å ha stjålne skilter». Dette er noe vi ofte leser om i media. Bruken av stjålne bilskilt er blitt et problem og det øker stadig.
Brukes av kriminelle
Heidi Øwre, som er seksjonssjef i Trafikant- og kjøretøyavdelingen i Statens vegvesen, forklarer at det ikke finnes noen oversikt over hvor mange av skiltene som er stjålet eller hvor mange som bare er mistet:

- Vi vet at det ikke alltid er et klart skille mellom hvorvidt kjennemerkene er mistet eller stjålet. Dette gjelder spesielt kjøretøy som bare har ett kjennemerke. Vi har imidlertid vært borte i flere historier hvor kjennemerkene benyttes på andre biler for å unndra seg forsikring, avgifter, bensinregninger eller bompenger. Vi vet også at skiltene har vært benyttet til kriminelle handlinger, sier Øwre til DinSide.

Du kan bare få én
Settes på andre biler
Allerede i 2012 gikk daværende UP-sjef Runar Karlsen ut med en bekymring om økningen i antall tyverier av bilskilt. Karlsen sa at hensikten med tyveri av bilskilt ofte er å skjule annen kriminalitet.
Det kan for eksempel være til bruk under vinningskriminalitet. Stjålne skilter kan også settes på biler som frakter ulovlig gods over grensen.
Utrykningspolitiet og Statens vegvesen bruker flere metoder for å avsløre kjøretøy med falske kjennetegn. For det første skjer det gjennom ordinære farts- og ruskontroller langs veien.
Foruten sjekk av fører, kontrollerer de at kjennetegn stemmer med bilen som blir kontrollerte.

Du får svi
Den andre metoden er bruk av automatisk avlesning av kjennetegn (ANPR), hvor kjennetegn automatisk blir sjekket opp mot stjålne kjennetegn i politiets register. Dette siste er blitt et svært effektivt hjelpemiddel for å plukke ut biler med falske kjennetegn.
Av 45 772 biler som ble plukket ut med ANPR i fjor, ble over 8 000 anmeldt for grove feil og mangler eller fikk bruksforbud – herunder biler med falske skilter.
For deg som er blitt frastjålet eller har mistet bilskiltene, er det bare en ting å gjøre: Meld dette til politiet med en gang. Det er du som bileier som har ansvar for bilens skilter og du kan oppleve å måtte betale alt fra bensinregninger, bøter og forsikringskrav dersom en bil med dine skilter har vært innblandet i slike episoder.

Nå gir dette bot
Meld fra her
Hvis du har meldt tyveriet til politiet, er det lettere å avvise alle krav som måtte komme.
- Vårt fokus er at du som har mistet eller blitt frastjålet kjennemerkene, snarest mulig må anmelde forholdet til politiet. Da kan du unngå kjedelige situasjoner ved eventuelt misbruk av kjennemerke, sier Heidi Øwre.
Når tapet er meldt til politiet, kan du melde det til Statens vegvesen og bestille nye skilt. Det kan du enten gjøre på nettet her, eller ved å møte på en trafikkstasjon. Nye kjennemerker får du på en av trafikkstasjonene.