Meteorologisk institutt har sendt ut farevarsel om mye vind og store nedbørsmengder de neste dagene. Det vil kunne komme mye snø.
- Folk skifter til vinterdekk altfor seint, og vi forventer bilskader, sier kommunikasjonsrådgiver Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring i en pressemelding.
Temperaturen er meldt å falle natt til onsdag, og det kan komme så mye som 60 centimeter snø lokalt, og da i de lavere fjellområdene i Sør-Norge, ned i 800 meter.

Få snakker om dem - men seks detaljer sluker rekkevidde
Redusert erstatning
- Hvert år blir altfor mange bilister overrasket av snø og is på veien der de kommer på sommerdekk, sier Brandeggen.
Med mye vind og nedbør forverres kjøreforholdene. Det er fare for overvann der det faller mye regn, og om du skal opp i høyden der det er ventet snø, må du skifte til vinterdekk på forhånd.
- Det er for seint når du skrenser rundt på sommerdekk i fjellet. Ikke bare risikerer du å skade andre. Du kan bli stående fast over lengre tid om du er skikkelig uheldig. Man risikerer i tillegg redusert erstatning dersom man får bilskade med sommerdekk på vinterføre, sier Brandeggen.
Artikkelen fortsetter under videoen:
Kan bli kolonnekjøring
Det meldes om mye vind i fjelltraktene i Sør-Norge, noe som betyr snøfokk i fjellet som kan gi redusert sikt. Det utelukkes ikke at veier kan bli stengt eller at det innføres kolonnekjøring.
- Reglene er klare på at man skal sko seg etter forholdene, og selv om det ikke er før 1. november man kan legge om til piggdekk i Sør-Norge, er det tillatt å bruke både piggdekk og kjetting dersom føret krever det. Men husk at da må det være piggdekk på alle hjul.
- Piggfrie vinterdekk kan man bruke når som helst. Med kolonnekjøring er det viktig at man har nok strøm/drivstoff samt mat og drikke i bilen da man kan bli stående og vente lenge, sier Brandeggen.

Advarer: - Hjelper ikke at dekkene er nye
Husk etterstramming
Hvert år skjer en rekke trafikkulykker i forbindelse med omlegging til vinterdekk, der hjulbolter løsner og hjulet faller av i fart.
- Det skjer oftere enn mange tror, og som regel fordi hjulboltene ikke har blitt etterskrudd. Stopp bilen noen titalls kilometer etter dekkskift og etterskru hjulboltene. Du bør alltid ha verktøy for dette liggende i bilen, sier kommunikasjonsrådgiveren i Tryg Forsikring.
Et hjul som faller av i fart kan medføre stor fare, både for deg og medtrafikanter. Sjekk også at du har riktig lufttrykk i dekkene. Hvis ikke kan det skape ubalanse i bilen, noe som kan føre til dårligere styreevne og økt bremselengde.
Sjekk alderen på dekkene
Før du skifter til vinterdekk, bør du sjekke tilstanden på dekkene dine. Avhengig av slitasje, hvor langt du kjører og alderen på dekkene, vil gummien miste sentrale egenskaper.
- Etter tre år bør du sjekke mønsterdybde og kvalitet, og når dekkene fyller fem år bør du vurdere nye selv om du kjører lite, anbefaler skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind Forsikring.
Alderen på dekket er oppført som et firesifret tall som forklarer hvilken uke i hvilket år dekket er produsert. Dekket under er produsert i uke 25 i 2019:

Godt veigrep
Vinterstid er det krav om å ha minimum 3 millimeter mønsterdybde på dekkene.
Det er viktig at dekkene dine er i god stand, og tilpasset kjøretøy og føre uansett årstid.
Som sjåfør er du ansvarlig for at kjøretøyet har tilstrekkelig veigrep hele året, og husk at riktig merking og mønsterdybde på dekkene ikke er en garanti for godt nok veigrep.