Mener avgiftene bommer

Opplysningsrådet for Veitrafikken mener omfattende avgiftsendringer må til dersom vi skal nå målet om en sikker og miljøvennlig bilpark.

OFV er blant annet kritiske til betydningen av vekt i avgiftsberegningen, noe som rammer store biler Foto: Volkswagen
OFV er blant annet kritiske til betydningen av vekt i avgiftsberegningen, noe som rammer store biler Foto: Volkswagen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det totale avgiftstrykket knyttet til bil øker, uten at det fører til at vi får sikrere og mer miljøvennlige biler, mener Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV). De hevder det må kraftige endringer i bilavgiftene til om man skal nå de transportpolitiske målene.

Uttalelsen kommer i forbindelse med en høringsrunde for neste års statsbudsjett. OFV mener avgiftssystemet er lite helhetlig og at det er et misforhold mellom mål og virkemidler.

– Slik vi ser det, er ikke dagens system utformet optimalt for å fremme de overordnede transportpolitiske målene. Dette gjelder særlig i forhold til trafikksikkerhet, men også miljø, selv om miljøfokuset har vært høyt i regjeringen, sier OFV i uttalelsen.

Les også: Pigg? Du må betale selv om du bare skal passere

Gir ikke bedre biler

Inntektene fra engangsavgiften har økt i 2012, samtidig som bompengeinnkrevingen er på vei opp, i følge OFV. Men Opplysningsrådet mener altså at man ikke bruker disse pengene til å vri bilparken over i en mer miljøvennlig og sikker retning.

– Det er mulig å bruke økonomiske virkemidler for en raskere innfasing av en ny bilpark, sier direktør i OFV, Øyvind Solberg Thorsen til DinSide.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer