Menn bulker mest på black friday

- Vi oppfordrer sterkt kvinner til å ta rattet på black friday.

MENN BULKER MEST: Ifølge forsikringsbransjen er det menn som bulker mest på black friday. Forsikringsselskapet Tryg anbefaler derfor å la kvinnene ta rattet denne dagen. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
MENN BULKER MEST: Ifølge forsikringsbransjen er det menn som bulker mest på black friday. Forsikringsselskapet Tryg anbefaler derfor å la kvinnene ta rattet denne dagen. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er flere forsikringsselskaper som er ute og advarer mot bulking på black friday og inn mot jula.

Og med utgangspunkt i tall fra forsikringsselskapet Tryg, bør kanskje menn passe seg litt ekstra på svartefredagen:

- I fjor var 8 av 10 sjåfører som kjørte på en parkert bil på black friday, menn, og 70 prosent av alle bilskadene hadde mannlig sjåfør, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg, til Dinside.

- Vi oppfordrer sterkt kvinner til å ta rattet på black friday, da menn dominerer ulykkestallene den dagen, sier han videre, og legger til:

- Kvinner bak rattet ser ut til å beholde roen og ikke la seg stresse i samme grad som menn. De kjører i tillegg mykere, og ser også ut til å være bedre til å planlegge, slik at de som regel er ute i god tid og slipper å stresse like mye, sier Brandeggen til Dinside.

Sigmund Clementz, informasjonssjef i If, forklarer på sin side dette med at kjønnsfordelingen vil avhenge av hvor mange menn og kvinner det er i trafikken på det tidspunktet.

- Det er overvekt av menn i trafikken på det tidspunktet, og da er det også flere av dem som krasjer, kommenterer Clementz.

Flest påkjørsler og ryggeulykker

Black friday i fjor registrerte forsikringsbransjen 1.531 bilskader til en kostnad av 29,4 millioner kroner. Det var flest bulkeskader i form av påkjørsler og ryggeulykker, i tillegg til eneulykker, hvor kun én bil blir skadet:

Det var 266 påkjørsler på parkerte biler, 253 ryggeulykker, 163 påkjørsler bakfra og 243 eneulykker.

- Aller helst bør en bare sette bilen hjemme på Black Friday hvis en har mulighet til det. Men bare må du kjøre kan det være lurt å unngå de største kjøpesentrene mellom klokka 12–18. Det er da det pleier å smelle oftest, forteller Brandeggen til Dinside, som forteller at det var flest bilskader mellom klokka 12–13, deretter jevnt spredt utover ettermiddagen.

I fjor var det flest i alderen 35-50 år som var involvert i bilskadestatistikken denne dagen (34 prosent), de mellom 50-64 år sto for 24 prosent av skadene og de mellom 25-34 år sto for 16 prosent av bilskadene.

- Bulketoppen er fremdeles dagene før jul

Sigmund Clementz i If understreker overfor Dinside at selv om det er flere ulykker på black friday sammenliknet med en vanlig fredag, er det fremdeles dagene før jul det er desidert flest trafikkuhell med bil.

Sigmund Clementz, informasjonssjef i If.
Sigmund Clementz, informasjonssjef i If. Vis mer

- Ifølge våre tall er det 30 prosent større sannsynlighet for bulking på black friday sammenliknet med en gjennomsnittlig dag, men sammenlikner vi med en vanlig fredag så er sannsynligheten bare 15 prosent høyere, sier Clementz til Dinside.

- Så det er ikke så veldig mye farligere enn en vanlig fredag, understreker han.

Han forteller at det ifølge statistikken generelt er flere bulkinger på dager med stor handelsaktivitet - og at du på fredager også får en ekstra topp på grunn av stor trafikkutfart fra de store byene.

Men de store bulkedagene er ifølge Clementz fremdeles, og tradisjonen tro, de nærmeste dagene før jul.

- Det varierer mellom to dager, enten 22. eller 23. desember, litt avhengig av hvilken ukedag det er. Dersom 24. faller på en mandag er det 22. som er toppen, da det er lenger åpent i butikkene enn om 23. faller på en søndag, sier han.

CASHFLOW: Black Friday er en dag med mange gode tilbud, men det betyr ikke at det er gratis. Programleder: Ingebjørg Iversen / Dagbladet Vis mer

I fjor var det ifølge If flest trafikkuhell med bil 22. desember, med nesten 80 prosent høyere sannsynlighet sammenliknet med en vanlig lørdag. 23. desember i fjor var det litt over 40 prosent større sannsynlighet for å bli innblandet i et trafikkuhell, sammenliknet med en vanlig søndag.

- Det er alltid slik at om man er ivrig på noe, og kanskje litt stressa, så følger man kanskje ikke så godt med som ellers. Men man bør ha full oppmerksomhet på kjøringen selv om den skjer i lav fart, det er like viktig på parkeringsplassen som på motorveien, råder Clementz.

Gode råd

Her er råd om kjøring på black friday, fra Tryg og If. Vi har sammenfattet rådene i en liste, men gjør oppmerksom på at det ikke nødvendigvis er enighet om rådene forsikringsselskapene imellom.

  • Aller helst bør en bare sette bilen hjemme på Black Friday hvis en har mulighet til det.
  • Men bare må du kjøre kan det være lurt å unngå de største kjøpesentrene mellom kl. 12–18. Det er da det pleier å smelle oftest.
  • For dem som kan velge er det absolutt en fordel om kvinnen tar rattet og kjører denne dagen. Menn takler trolig stress på veien dårligere, og dominerer ulykkesstatistikken Black Friday.
  • På parkeringsplasser- og hus lønner det seg å parkere langt fra inngangspartiet. Som regel er det mindre biler der, og mindre sjanse for sammenstøt når du skal ut.
  • Det enkle trikset med å rygge inn når du parkerer er effektivt. Man har langt bedre oversikt når man skal kjøre ut, og mange ulykker og bulkeskader skjer idet man rygger ut fra en parkeringsplass.
  • Kan du handle på nettet og hente varen i butikk en annen dag, når ikke er så mye trafikk? Hos mange stor kjeder kan du bestille på nett og hente i butikken - og da støtter du samtidig den lokale butikken.
  • Vent til gullrekka på TV er i gang, da sitter kanskje flere hjemme og det er mindre folk i butikkene. Og det er kanskje fortsatt varer som du kan være interessert i på kvelden.
  • Er det virkelig noe du trenger? Hvis nei: Bli hjemme.
NYVINNING: Endelig har tiden kommet - nå kan du også få førerkortet på mobilen. Foto: Pål Joakim Pollen. Video: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer