Menn er verstinger

Når det kommer til forsikringssvindel er menn soleklare verstinger. Det viser tall fra Finansnæringens Fellesorganisasjon(FNO).

Denne bilen ble meldt stjålet, men i stedet var det eieren som hadde dumpet bilen satset på at ingen skulle finne den. Slik gikk det ikke Foto: STOREBRAND
Denne bilen ble meldt stjålet, men i stedet var det eieren som hadde dumpet bilen satset på at ingen skulle finne den. Slik gikk det ikke Foto: STOREBRAND Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I 2009 ble det avdekket 870 forsøk på forsikringssvindel viser svikstatistikken til Forsikringsbransjen. Tallene er fordelt på 636 saker i skadeforsikring, og 234 saker i personforsikring.

Det var 270 forsøk på forsikringssvindel innen person- og varebiler i 2009, og tallenes tale er tydelig: Det er langt flere menn enn enn kvinner som forsøker seg.

79 prosent av svindlerne er menn

Menn står bak 79 prosent av svikene innen skadeforsikring, mens kvinner står bak de resterende 21 prosentene.

(Avdekket svik i skadeforsikring, basert på kjønnsfordelingen. )
 200120022003200420052006200720082009
Mann81,478,381,680,179,677,377,578,279
Kvinne18,621,718,419,920,422,722,521,821
Tallene er hentet fra FNO.

FNO har ikke kjønnsbasert statistikk basert på bransjer. Allikevel kan man anta at andelen menn er ca 80 prosent også når det gjelder svik innen person- og varebiler.

Tjuvtriks

Informasjonssjef i Storebrand, Gro Elin Hansen. Foto: Storebrand
Informasjonssjef i Storebrand, Gro Elin Hansen. Foto: Storebrand Vis mer


Informasjonssjef i Storebrand, Gro Elin Hansen forteller til DinSide at det er noen forklaringer som går igjen, og som får forsikringsselskapenes alarmklokker til å ringe.

Noen eksempler er

 • Biler som er skadet og mangler full forsikring blir istedet meldt stjålet
 • Biler som blir skadet og ikke har full kasko blir ikke innmeldt før forsikringen er oppgradert
 • Bildumping, eier får bilen dumpet, gjerne i vann, og melder bilen stjålet
 • - Senest i forrige uke oppdaget vi en svindelsak, som vi opprinnelig ikke hadde noen mistanke om, forteller Hansen og fortsetter.

  - Politiet fant motoren til en bil som var meldt savnet i en annen bil. Bilen som i utgangspunktet var meldt savnet ble funnet i et tjern.

  I denne saken er tre personer anmeldt, forklarer Hansen og legger til at stafferammen for forsikringssvindel er inntil seks år fengsel.

  Denne bilen ble forsøkt dumpet og meldt stjålet. Heldigvis fant politiet motoren i en annen bil og dermed raknet bileiers forklaring. Foto: Storebrand/Tor Damkås
  Denne bilen ble forsøkt dumpet og meldt stjålet. Heldigvis fant politiet motoren i en annen bil og dermed raknet bileiers forklaring. Foto: Storebrand/Tor Damkås Vis mer

  - Det vil heller ikke være mulig for denne personen å tegne forsikring i Storebrand i fremtiden, avslutter Hansen

  I mange tilfeller oppstår det en reell skade, og så faller svindlerne for fristelsen til å tilføye andre skader de gjerne skulle ha fått reparert.

  Les også: Eksen tipset om stjålet bil

  Banale historier

  Informasjonsdirektør i If, Jack Frostad har hørt mange historier av mennesker som forsøker seg på forsikringssvindling.

  - Det er svært mange svindelhistorier som er helt banale, sier Frostad. Et eksempel var en mann som kjørte med sin forlovede, de var uheldige og kjørte av veien.

  - Mannen ville gjerne ha hellakkering av bilen sin og påførte den mer skade enn den hadde etter utforkjøringen, forteller Frostad videre.

  - Det endte med at forlovelsen ble brutt og eksforloveden kunne fortelle om mannens forsøk på å få til hellakkering, avslutter Frostad. Enden på visen ble at mannen ble stående igjen uten kjæreste og uten erstatning.

  Husk også svindel alltid vil gå ut over andre: Forsikringssvindlingen gjør nemlig at din forsikring blir dyrere enn hva den hadde vært uten svindel

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer