Menn og sørlendinger sovner bak rattet

Over halvparten av norske menn har sovnet mens de kjører bil.

Publisert
Sist oppdatert

Det viser en undersøkelse gjennomført av Opinion på oppdrag fra Statens Vegvesen. Og menn er verre enn kvinner. For mens 59 prosent av mennene i undersøkelsen opplyste at de hadde sovnet, var tilsvarende tall for kvinner betydelig lavere, nærmere bestemt 29 prosent.

Trøtte sørlendinger

Interessant er det også at det er betydelige forskjeller å spore mellom landsdelene. Snittet for Midt-Norge er 34 prosent, mens det av sørlendingene er hele 52 prosent som sier at de har sovnet bak rattet.

Livsfarlig

Andel som har sovnet bak rattet

 • Nord-Norge: Finnmark, Troms og Nordland: 47 prosent
 • Midt-Norge: Nord-Trøndelag, Sør-Trøndelag og Møre og Romsdal: 34 prosent
 • Vestlandet: Sogn og Fjordane, Hordaland, Rogaland: 43 prosent
 • Østlandet: Vestfold, Buskerud, Oppland, Hedmark, Østfold, Oslo og Akershus: 50 prosent
 • Sørlandet: Vest-Agder, Aust-Agder og Telemark: 52 prosent


 • Kilde: Statens vegvesen


  Sjåfører som sovner bak rattet er årsak til svært mange dødsulykker hvert år. Statens Vegvesen opplyser at opptil 30 prosent av møte- og utforkjøringsulykker skyldes trøtte sjåfører som lar seg overmanne av tunge øyelokk.

  Tips

  Oppfordringen er derfor klar: Ikke kjør hvis du er trøtt, ta deg heller en kjapp blund på 15 minutter. Sover du litt lengre enn dette, vil du ofte bare bli enda trøttere. I tillegg er det viktig å ta pauser med nok frisk luft, samt å drikke vann jevnlig når du er ute på veien.


  Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer