Bilstol til barn

Mer enn tre av ti sitter feil vei

Selv om norske foreldre blir bedre til å sikre barna sine riktig i bilen, er det fortsatt en vei å gå før alle er trygge.

HVILKEN VEI?: De fleste vet hvilken vei de skal sette barnestolen i bilen, men ikke alle. Vet du? Svaret får du i saken. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
HVILKEN VEI?: De fleste vet hvilken vei de skal sette barnestolen i bilen, men ikke alle. Vet du? Svaret får du i saken. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Hvert år gjennomfører Trygg Trafikk, politiet og forsikringsselskapet If kontroller utenfor barnehager og skoler. Målet er å avdekke hvorvidt barna er riktig sikret i bilen når foreldrene skal sette dem av.

I år er det gjort 3963 slike kontroller, og dette viser resultatene:

  • 64 prosent av barn under fire år sitter i bakovervendt barnestol. Det er en økning fra i fjor, da tallet var 57 prosent, og en markant forbedring siden 2013, da bare 41 prosent av de minste satt bakovervendt.
  • Det betyr også at 36 prosent av de minste barna fortsatt sitter i forovervendt barnestol eller på bilpute, som altså er feil og farlig.

- Stadig flere barn sitter riktig i bilen. Likevel ser vi at mange voksne ikke har forstått hvor viktig det er at barn under fire år sitter bakovervendt, sier kommunikasjonsrådgiver Silje Kristine Hansen i Trygg Trafikk.

Kan bli fatalt ved ulykke

Hun mener altså at det er for dårlig at mer enn tre av ti barn sitter vendt feil vei i bilen. Det er nemlig gode grunner til at de minste skal sitte bakovervendt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer