Pigg eller piggfrie vinterdekk

Mer piggfritt i storbyene

Andelen biler med piggfrie vinterdekk øker i de største norske byene. Statens vegvesen ønsker imidlertid ikke at andelen ned piggfritt skal bli for høy.

ANDELEN MINKER: Stadig flere pigger av bildekkene i de største norske byene. Kun Bergen har hatt en negativ utvikling siden i fjor.
ANDELEN MINKER: Stadig flere pigger av bildekkene i de største norske byene. Kun Bergen har hatt en negativ utvikling siden i fjor. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvert år følger Statens vegvesen andelen biler med pigg- og piggfrie vinterdekk i 13 norske byer og byområder.

Det er ønsket at andelen piggfrie dekk skal være mellom 80 og 85 prosent i de største byene, blant annet for at luftkvaliteten skal være best mulig, skriver Vegvesenet i en pressemelding.

Visste du forresten at du nå kan bestille førerkort på nettet - om du har mistet det?

For ifølge etaten er piggdekk den største årsaken til at grenseverdien for svevestøv (PM10) i forurensningsforskriften blir overskredet.

Jo mer svevestøv det er i lufta, og jo lenger mennesker oppholder seg i denne, desto større er risikoen for helseskade.

- Det er fortsatt mange byer som med fordel kunne hatt en høyere piggfriandel. Det ville redusere veislitasjen og problemer med svevestøv, sier sjefingeniør Pål Rosland i Vegvesenet.

Fire byer med moderat forurensning

Det sier sjefingeniøren, til tross for at andelen piggfrie vinterdekk har økt i alle storbyene utenom Bergen og Tromsø det siste året, ifølge Vegvesenets egne målinger.

Du kan se den komplette lista over de 13 byene/byområdene lenger ned i saken.

Med tanke på den vinteren vi har hatt - og fortsatt er inne i, med mye snø og kulde - er det interessant å se hvor mange byer som faktisk har fått redusert andelen biler med pigg.

På nettsiden luftkvalitet.no, som daglig måler lufta i de mest utsatte byene, ser man at helserisikoen i dag er liten i de aller fleste byene - men at den i Tromsø, Lillestrøm, Ålesund og Bergen er moderat.

Stavanger med kjempehopp

Som i fjor er det Oslo som har størst andel piggfrie biler. Mot 88 prosent i 2017, har andelen økt tre prosentpoeng, til 91 prosent i år.

Det er imidlertid Stavanger som har opplevd den aller største veksten. Andelen uten pigg på vinterdekkene har økt med hele elleve prosentpoeng i Norges tredje største by det siste året.

Ifølge Statens vegvesen kommer dette av at Stavanger innførte gebyr for piggdekk i fjor. De to årene byene kjørte på med «piggfri-kampanje», før det, fungerte ikke.

Mange irriterer seg over bruk av salt på norske vinterveier, noe som medfører mer rust på bilene. Disse fire merkene får imidlertid rustskryt fra Forbrukerrådet.

Endring i piggfriandel 2017-2018

Kommuner 2017 2018 Endring
Oslo88 %91 %+3
Asker/Bærum87 %89 %+2
Bergen87 %86 %-1
Stavanger/Sandnes75 %86 %+11
Drammen81 %84 %+3
Fredrikstad/Sarpsborg80 %82 %+2
Skien/Porsgrunn68 %74 %+6
Trondheim66 %72 %+6
Kristiansand63 %65 %+2
Hamar56 %63 %+7
Lillehammer48 %54 %+6
Ålesund50 %57 %+7
Tromsø15 %15 %0

Bergen eneste by i minus

Også Oslo, Bergen og Trondheim har piggdekkgebyr i byene. Likevel har andelen piggfrie vinterdekk gått ned med ett prosentpoeng i vestlands-hovedstaden i år - som den eneste av byene på lista.

Etter at Trondheim gjeninnførte ordningen for to år siden har piggfriandelen økt fra 64 til 72 prosent. Bare fra i fjor har andelen økt med seks prosentpoeng.

Det er en tydelig sammenheng mellom piggdekk-gebyr og piggfriandel i byene. Trondheim er ifølge Vegvesenet nå på vei tilbake mot 80-prosentandelen piggfrie biler, som de hadde i 2010, da de avviklet gebyrordningen.

Endring piggfriandel 2001-2018

Mer piggfritt i storbyene

Vil også ha piggdekk

Statens vegvesen har som nevnt mål at piggfriandelen skal ligge mellom 80 og 85 prosent i de større byene, som har stabilt nullføre eller skiftende føre.

De vil imidlertid også at noen skal fortsette å bruke dekk med pigger.

En liten andel vil nemlig gjøre veibanen mer ru, og dermed skape bedre feste for biler med piggfrie vinterdekk. Dermed vil behovet for strøsand bli redusert. Og strøsand er igjen nok en viktig kilde til svevestøv.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer