Mobil i bil

Mer tasting

Nei, det er ikke greit.

DYRT: Undersøkelse viser at flere taster på mobilen. Foto: Shutterstock/NTB
DYRT: Undersøkelse viser at flere taster på mobilen. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Å bruke mobiltelefon i bil har blitt en kraftig dyr affære. Fra 1. mars i år, får du tre prikker på førerkortet, og må ut med intet mindre enn 7200 kroner, dersom du blir knepet i å bruke mobiltelefonen under kjøring.

- Den kraftige økningen for mobilbruk kommer fordi man ikke er fornøyde med etterlevelsen av denne bestemmelsen siden forrige økning. Derfor er det nå et ønske om å skru til såpass hardt at det blir avskrekkende nok til at forbudet etterleves, sa UP-sjef Knut Smedsrud da økningen trådte i kraft.

Mer tasting

I en fersk undersøkelse (veikanttelling) avdekket Utrykningspolitiet at det er færre som nå ringer med mobilen mens de kjører,

Når det gjelder tasting, er det imidlertid en økning, melder etaten selv på sin Facebook-side.

31 735 sjåfører ble sjekket, og 2,2 prosent, eller 698, av disse tastet på mobilen bak rattet (mot 1,8 prosent, eller 571 bilister, i 2019, da forrige undersøkelse ble gjennomført).

0,7 prosent, eller 222, av sjåførene brukte mobilen ulovlig til å ringe (i 2019 var andelen 1,8 prosent, eller 571).

Klare regler

Reglene for mobilbruk er imidlertid klare:

  • Fører av en motorvogn må ikke bruke mobiltelefon under kjøring.
  • Fører kan likevel bruke mobiltelefonen til å starte opp, gjennomføre og avslutte en samtale når mobiltelefonen under kjøringen er håndfri eller er plassert i en holder.
  • Holderen skal være forsvarlig fastmontert i umiddelbar nærhet av rattet og så nært førers ordinære synsfelt under kjøring som praktisk mulig, med mindre holderen er en integrert del av kjøretøyets originalinnredning.
  • Når mobiltelefonen brukes håndfritt, kan den også benyttes til å styre og avspille lydfiler.
PUNKTERING: Før du begir deg ut på bilferien er det et par ting du bør sørge for at du har i bagasjerommet. Video: Rune Korsvoll. Vis mer

Det kan altså bli dyrt for bilister som «skal bare». For mange kan også beløpet på forelegget komme som en ubehagelig overraskelse.

- En undersøkelse Frende forsikring gjennomførte tidligere i år, viser at 70 prosent av nordmenn ikke vet hva politiets reaksjon er for å bruke mobilen i bilen.

I en annen undersøkelse utført av Norstat svarer 43 prosent at de bruker mobilen i bilen.

- Det er skremmende mange, og noe vi må få en slutt på. uttalte fagsjef på motor i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge da.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer