Mercedes 190 forurenser mest

Biler fra 80-tallet uten katalysator slipper ut ti ganger så mye miljøskadelige stoffer som biler med katalysator. En undersøkelse gjort av Svensk Bilprovning viser at Mercedes 190 er bilen som forurenser mest. Best ut kom Opel Omega.

Mercedes-Benz 190 er bilen som oftest hadde for høye utslipp av skadelige stoffer i følge en undersøkelse gjort av AB Svensk Bilprovning. Foto: Jan Harry Svendsen
Mercedes-Benz 190 er bilen som oftest hadde for høye utslipp av skadelige stoffer i følge en undersøkelse gjort av AB Svensk Bilprovning. Foto: Jan Harry Svendsen Vis mer
Publisert

Undersøkelsen som omfatter 1,5 millioner biler ble foretatt i tiden fra januar til mai i år.

Nedslående resultater

Resultatet er nedslående for biler som er mer enn ti år gamle. Ikke bare slipper bilene uten katalysator ut langt flere skadelige stoffer, de får også betydelig oftere strykkarakter på utslippsmålingen. Dette til tross for at kravene til biler med katalysatorer er skyhøye sammenliknet med biler uten.

Mercedes dårligst

Dårligst ut i undersøkelsen kom Mercedes-Benz 190, hvor hver femte bil ikke ble godkjent. Volvo 245 GL, Volvo 740 GL og Saab 900 gjorde det heller ikke bra. Best ut kom Opel Omega, hvor bare en bil av hundre ikke oppfylte de svenske kravene.

De største miljøsynderne er biler med forgassermotor. Biler med innsprøytning greide seg langt bedre, selv om de ikke hadde katalysator.

Spar bensin og miljøet

Syv prosent av bilene som er ti år eller eldre greide ikke avgasskravene, mens bare 0,5 prosent av bilene med katalysator ble underkjent.

Har du en gammel bil uten katalysator bør du sjekke at den er riktig justert. Er den ikke det, belaster du ikke bare miljøet, men du får også høyere bensinregninger.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.