Idet vi observerer de snertne, lave Mercedesene som står på rekke og rad, klare for prøvekjøring, smaker vi på navnet modellen har fått: Mercedes-Benz CLA ... Coupé. Hmmm ...

Test: Dette er verdens raskeste Mercedes
OK, det det er en baktroppskamp, men likefullt: Firedørs-kupé er og blir en selvmotsigelse. Men nå er begrepet såpass innarbeidet at det bare er å godta at biler som CLA, egentlig firedørs-sedaner med en kupé-aktig fasong, blir kalt nettopp dette.
I samme ånd kalles stasjonsvognen Shooting Brake - også det opprinnelig et to-dørskjøretøy, per definisjon.
Startet med CLS i 2003
Dette ikke til forkleinelse for bilens øvrige egenskaper. Vi likte godt første generasjon, som ble lansert i 2013, som et lite søsken til den store CLS - bilen som mer eller mindre skapte biltypen tilbake i 2003 - som vi kjørte året etter, og som nå er inne i sin tredje generasjon.

Designmessig er nye CLA en videreutvikling av temaene fra forrige gang, innenfor designfilosofien som toppsjefen for design, Gorden (sic) Wagener, kaller «sensual purity». CLA er en modell som har gjort det mulig å få innpass i kundegrupper de tidligere ikke appelerte til, noe som blant annet har gjort det mulig å øke markedsandel blant yngre nybilkunder enn tidligere.

TEST: Snakk om herlig kjøreopplevelse!
Mer dynamisk design
Det er dermed logisk at Mercedes har ønsket å fremheve modellens sportslige karakter ytterligere, med en haisnute-lignende front med aggressiv trapesformet grill, hellende lykter og markante buler i panseret - såkalte «powerdomes». De todelte, smale baklyktene er inspirert av den langt mer kostbare CLS.
For vår del finner vi dette både pent, harmonisk og vellykket, med bedre visuell balanse i helheten enn første generasjon. Den syntes vi hadde litt i overkant bananfasong, til å kunne kalles vakker - uten å være på nivå med første CLS, i så måte.


Tyskerne viser helt ny SUV
Stor som C-klasse sedan
Modellen har også vokst i alle retninger, og blitt betraktelig lengre og bredere. De vitale målene er nå 469 centimeter i lengden, opp fra 464; 183 cm i bredden, opp fra 178; 144 cm i høyden, omtrent uendret; akselavstand 273 cm, opp fra 270. Man har også økt sporvidden for å gi bilen mer sporty kjøreegenskaper.
Man skulle tro at bilen ble romsligere, og det er til en viss grad tilfellet. I det minste er romslighetsfølelsen merkbart bedre, men det er hovedsakelig fordi man har mer plass i bredden, ved skuldre og albuer. Ellers er ikke plassutnyttelsen bilens sterkeste side.

Snau bak
Bakseteplassen er omtrent som før, det vil si at en voksen person på en del over 180 centimeter, bak en person med tilsvarende størrelse, vil skvise seg inn med et nødskrik og uten å ha klaring over hodet. Det er prisen å betale for kul design ...

Test av A-klasse:
- Den overgår S-Klasse
Bagasjerommet på sin side er akseptabelt stort, med sine 460 liter - faktisk ti mindre enn på forgjengeren, men til gjengjeld mer praktisk utformet med mer bredde og dybde, samt bredere innlasting.
Plassutnyttelsen er for øvrig ikke dårligere enn det man kan forlange av en kompakt sedan, der design har vært en hovedprioritet. For dem med større krav til plass og praktiske egenskaper tilbyr jo Mercedes både SUV-er og den romsligere B-klassen.

I interiøret kjenner vi oss igjen. Her finner vi den samme eksklusive, hi-tech-stilen som A- og B-klassene vi prøvekjørte i fjor, blant annet med de doble frittstående skjermene, de bakbelyste luftventilene, ambient lighting (stemningsbelysning, der man kan velge mellom mange ulike fargetoner), og det nye rattet.
Sistnevnte hadde undertegnede faktisk foretrukket i en anelse mindre diameter, men betjeningselementene gjør det nye multifunksjonsrattet til en del av en integrert, ergonomisk helhet med MBUX-systemene (brukergrensesnittet til Mercedes), i sentrum, sammen med berøringsskjermen, stemmestyringen og touch-pad-en i midtkonsollen.

New age førermiljø
Interiørdesignen er et kraftig løft i forhold til forrige generasjon. For selv om den opplevdes både luksuriøs og høyverdig, savnet vi en designmessig helhet. Det har vi derimot i fullt monn i den nye generasjonen. Det er en renhet over det som fremheves av fravær av «hette» øverst på dashbordet.
Kvalitetsfølelsen er på høyde med det man forventer hos Mercedes, og detaljarbeid og materialkvalitet helt utmerket. De forkrommede turbin-luftdysene og pent utførte knapper og brytere favoriserer premium-følelsen.

Nyeste motorer
Hva skjer så under panseret? Jo, mens vi venter på AMG-versjonen (CLA 35), som er vist, men kommer senere, er motorprogrammet oppgradert fra forgjengeren. Grunnmotoriseringene kjenner vi igjen fra nye B-klasse, som ble lansert i fjor.
- Bensin: CLA 180 og CLA 200, begge med 1,3-liters turbo bensinmotor, i kombinasjon med 7-trinns dobbelkløtsjgirkasse (7G-DCT), samt CLA 250, med 2,0-liter turbo.
- Diesel: CLA 180 d (1,5-liters OM 605-8-motor på 116 hester) og det som er vår favoritt - den ultramoderne dieselmotoren OM 654, kjent fra C-klasse, som nå sitter - på tvers - i B-klasse i B 200 d (150 hestekrefter) og B 220 d (190 hester).

Snau innstegsbensinmotor
Når vi sier snau, er ikke det ensbetydende med sløv. Den lille 1,3-literen, som er et resultat av samarbeidet med Renault/Nissan-alliansen, gjør for så vidt en god jobb i CLA 200, som vi testet. Motoren er både turtallsvillig og har greit med trekkraft i mellomregisteret.
I 200-utgaven produserer den 163 hestekrefter og 250 newtonmeter.

TEST: Muligens den aller beste BMW-en
Men, i likhet med i B-klasse, synes vi den lille motoren høres litt for godt under belastning og det låter ikke spesielt raffinert på høyt turtall, noe man trenger om man vil kjøre aktivt. Uvilkårlig legger man seg til en mer sedat kjørestil med denne motoren, og da er den grei nok å leve med. Men med gassen i bånn er den rask nok: 0 til 100 går unna på 8,2 sekunder.
Muligens oppleves den mer harmonisk med lavere effekt, som i 180, der den nøyer seg med å produsere 136 hester.
Harmoni er det mye mer av i toliteren i CLA 250 4Matic, som dessuten har firehjulsdrift som navnet indikerer. Den har et mer sivilisert lydnivå og den kjennes både fyldig, kraftig og rask. Med 224 hestekrefter og 350 newtonmeter har man godt med krefter og fremdriften foregår adskillig mindre anstrengt. 0 til 100 er oppgitt til 6,3 sekunder, og det er plausibelt. Det var nok litt urettferdig for de mindre motorene at det var denne vi startet testen med, for vi var nok blitt litt bortskjemt.
Priser, april 2019
Versjon | Effekt | Moment | Pris levert Oslo |
Bensin | |||
CLA 180 | 136 hk | 200 Nm | 427.900 kr |
CLA 180 7G-DCT | 136 hk | 200 Nm | 442.682 kr |
CLA 200 7G-DCT | 163 hk | 250 Nm | 452.900 kr |
CLA 220 4Matic | 190 hk | 300 Nm | 532.900 kr |
CLA 250 4Matic | 224 hk | 350 Nm | 562.900 kr |
Diesel | |||
CLA 180 d 7G-DCT | 116 hk | 260 Nm | 427.900 kr |
Flere bilder:
Foto: Knut Moberg
Utmerket dieselmotor
Vi kjørte også 220 d. Den bjørnesterke tolitersdieselen er svært behagelig i bruk, både i lydbilde og kraftutfoldelse. Den er dessuten kombinert med en ny og utmerket 8-trinns DCT-kasse.
Så har den også en god del mer av både effekt og trekkraft - med sine 190 hester og 400 newtonmeter greier den 0 til 100 på 7,2 sekunder og gjør de fleste forbikjøringer eller påkjøringer fra sideveier, til en lek.
Ifølge Mercedes tilfredsstiller denne motoren allerede nå de strengeste europeiske utslippskravene Euro 6d, som ikke trer i kraft før 2020. Den har også lavere forbruk og CO2-utslipp enn bensinmotoriseringene. Diesel er det mest klimavennlige alternativet.

Stabil og sikker på veien
På veien fungerer dette bra. Kjøreegenskaper og komfort er på høyt nivå, med sikker, stabil oppførsel på veien og - i det minste på testbilene - et relativt stramt oppsett som allikevel ga tilstrekkelig god kjørekomfort takket være effektiv demping.

400.000 kroner billigere enn forgjengeren - og står til terningkast 6
Multilenkeopphenget bak hjelper bilen til å holde seg stabil over ujevnheter og ellers oppleves bilen relativt nøytral med ganske høy terskel for understyring - med 250 4Matic merket vi for øvrig så å si ingen tendenser til dette. Det merkes at den bredere sporvidden gjør sitt til at bilen oppleves mer voksen på veien enn A- og B-klassen, men utover det er ikke bilene det vi vil kalle inspirerende å kjøre, slik for eksempel en BMW 3-serie er. Til det er de litt for effektivt nøytrale.
Det skal sies at vi kjørte stort sett på landevei med en del trafikk og fikk ikke satt bilen på de helt store prøvene, bortsett fra å gi bånn pinne på noen strekninger Autobahn med fri fart. Der merker man hvor overlegne de største motoriseringene er, som trekker godt til over 200 kilometer i timen - men det er nok irrelevant for de aller fleste norske kunder

Assistanse-og sikkerhet
I likhet med A-Klasse har CLA Coupé assistansesystemene man finner i dagens S-Klasse - med andre ord en svært høy grad av aktive sikkerhetsfunksjoner. Økt datakraft og nye sensorer skal gjøre det mulig for bilen «å se» opptil 500 meter fremover, og da kan bilen kjøre semiautonomt (delvis selvkjørende) i kø og på motorvei.
Systemet benytter også kart- og navigasjonsdata - for å hjelpe sjåføren i noen situasjoner, som å tilpasse hastigheten når den nærmer seg svinger, veikryss eller rundkjøringer.

CLA leveres, som det er naturlig i 2019, med automatisk nødbrems som standard. Avhengig av situasjonen vil den bidra til å redusere konsekvensene av en kollisjon i trafikk med langsomme eller stillestående biler - eller biler som bråbremser foran en.
Systemene kan også oppdage kryssende fotgjengere og syklister. I tillegg er etterhvert vanlige system som aktiv filholder standard, noe som holder bilen i veibanen, dersom en uoppmerksom sjåfør drifter ut av kurs.
Selektivt, automatisk nedblendbart hovedlys er tilvalg. Det dreier seg da om Multibeam LED-frontlykter som er utstyrt med18 individuelle lysdioder. Disse justeres for å tipasse seg gjeldende trafikksituasjon uten å blende møtende trafikk.

Fra 416.000 kroner
Som allerede nevnt, er nye CLA Coupé en relativt sett rimelig inngangsbillett til Mercedes' premium-univers. Grunnprisen er 416.000 kroner CLA 180 eller 180 d), før frakt og levering - 427.900 kroner levert Oslo.

Tar 24.150 kroner for å gi ryggen juling
Her til lands er Progressive Line standard, noe som innebærer utstyr som adaptiv fartsholder, 18-tommers alufelger, det nevnte sikkerhetsutstyret, LED-hovedlys, MBUX multimediasystemet (med 7-tomsskjermer), 2-soners klimaanlegg, touchpad-en i midtkonsollen og multifunksjonsrattet med berøringsflater til betjening av systemene. (Disse må man venne seg til; det er fort gjort å komme borti dem og utføre en utilsiktet kommando på skjermen).
Legger man til Advantage-pakken til 24.000 kroner, får man blant annet 10,25-tommers multimedieskjerm i stedet for 7-tommers, samt navigasjon.
Med Premium-pakken (45.000 kroner) får man de to største digitaldisplayene, oppgradert lydsystem, midtarmlene bak, stemningsbelysningen i farger samt nøkkelfri adgang og start.
Man kan ellers velge fra en lang utstyrsliste og kombinere ulike pakker.

Fordelingen kan forskyves
Versjonene som er tilgjengelige i Norge fra salgsstart CLA 180 d, 180, 200, 220 4Matic og 250 4Matic. Selv om CLA 180 tradisjonelt har solgt best, er det ifølge importøren ikke lenger gitt at den vil dominere i tiden som kommer.
Og det er sant at i våre øyne får man en bedre opplevelse med både dieselversjonen 220 d, med det herlige skyvet vi selv kunne oppleve (den har salgsstart til sommeren, med oppstart av leveringer til høsten), og med den fyldige og kultiverte 250 bensin med 4Matic (allerede tilgjengelig).
Men sistnevnte starter da også på 563.000 kroner, levert Oslo. Likevel får man da en meget godt utstyrt og kraftig motorisert Mercedes med firehjulsdrift til godt under 700.000 kroner - det er faktisk ikke verst - for dem som har råd til slikt.
Her i landet lanseres de i mai.
Testresultat
Mercedes-Benz CLA Coupé
Vellykket coupé-design, høy grad av premiumfølelse, klasseledende brukergrensesnitt, god komfort og lavt lydnivå
Ikke spesielt inspirerende bensinmotorer. Trangt i baksetet.
Konklusjon
CLA er en bil av den typen vi ikke helt så poenget med da den dukket opp første gang. Men, som vi har sett, poeng har den. Og poeng får den: Nærmere bestemt fem på terningen. For dette er en bra premium-pakke, som du kan få god glede av for under en halv million kroner. Det er ikke ille med Mercedes-stjerne og tilhørende premium-følelse.
Generasjon to befester dermed posisjonen til CLA som en viktig modell for Mercedes - allerede før en splitter ny Shooting Brake kommer til høsten.
Tekniske data
Mercedes-Benz CLA Coupé | 180 | 200 | 250 4Matic |
Girkasse: | DCT 7 | DCT 7 | DCT 7 |
Motor: | R4 bensin turbo | R4 bensin turbo | R4 bensin turbo |
Slagvolum: | 1332 ccm | 1332 ccm | 1991 ccm |
Effekt - o/min : | 136 hk/5500 | 163 hk/5500 | 224 hk/5500 |
Dreiemoment - o/min: | 200 Nm/1460 | 250 Nm/1620 | 350 Nm/1800 |
0-100 km/t: | 9,0 sek. | 8,2 sek. | 6,3 sek. |
Toppfart: | 216 km/t | 229 km/t | 250 km/t |
Forbruk: | 0,53 l/mil | 0,59 l/mil | 0,65 l/mil |
CO2-utslipp: | 120 g/km | 134 g/km | 149 g/km |
Tankvolum: | 43 l | 43 l | 43 l |
L/B/H: | 469/183/144 cm | 469/183/144 cm | 469/183/144 cm |
Akselavstand: | 273 cm | 273 cm | 273 cm |
Drevne hjul: | Forhjulstrekk | Forhjulstrekk | 4x4 |
Standard dekk: | 205/60-16 | 205/60-16 | 205/60-16 |
Bagasjerom: | 460 l | 460 l | 460 l |
Egenvekt: | 1335 kg | 1345 kg | 1475 kg |
Hengervekt: | Ikke kjent | Ikke kjent | Ikke kjent |
Pris fra kr.: | 416.000 kr | 441.000 kr | 551.000 kr |
Reiseomkostningene til denne reportasjen er dekket av importøren. Les mer her
