Mercedes-Benz GLB - en innertier!

Mercedes' mest brukbare SUV

Mercedes' kompaktfamilie vokser seg stadig større - i dette tilfelle bokstavelig talt, for den nye SUV-en GLB sprenger grensene for hva vi vil kalle «kompakt». Samtidig er dette en knallbil på de fleste måter, med unntak av én viktig detalj.

HØYTRAGENDE: Med sine 166 centimeter i høyden, er GLB seks centimeter høyere enn sitt søsken, GLC. Foto: Knut Moberg
HØYTRAGENDE: Med sine 166 centimeter i høyden, er GLB seks centimeter høyere enn sitt søsken, GLC. Foto: Knut Moberg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Men ...?

Ja - for å ha sagt det med en gang: GLB kommer i denne omgang ikke i noen elektrifisert versjon, noe som dessverre vil være en utfordring i det svært spesielle norske markedet. Men ellers er GLB utmerket motorisert - det kommer vi tilbake til.

Noen vil kanskje spørre seg hva Mercedes skal med en ny, mellomstor SUV som GLB når de allerede har den utmerkede GLC, som attpå til nettopp er relansert som en ladbar hybrid av andre generasjon.

Og det spurte vi oss også, før vi reiste til Spania for å prøvekjøre nykommeren.

Nå har vi fått ganske mange og tilfredsstillende svar.

OFFROAD-STIL: Estetikk er i høy grad et spørsmål om smak og behag, men vi synes GLB er rimelig vellykket i stilen krympet GLS. Den ganske røffe nedre delen trekker tankene mot terrengbiler. Foto: Knut Moberg
OFFROAD-STIL: Estetikk er i høy grad et spørsmål om smak og behag, men vi synes GLB er rimelig vellykket i stilen krympet GLS. Den ganske røffe nedre delen trekker tankene mot terrengbiler. Foto: Knut Moberg Vis mer

Første, viktige forskjell mellom GLB og GLC: Mens sistnevnte er basert på MRA-plattformen fra C-klasse i det såkalte «D premium»-segmentet, er bilen vi her omtaler basert på Mercedes' modulære og kompakte plattform MFA2, som ble introdusert med fjerde generasjon A-klasse (W177) - altså «C premium».

Høyreist

En annen forskjell er at GLB er bygget med praktiske hensyn for øye i større grad enn GLC. Ser vi på dimensjonene, legger vi merke til at - mens dagens testbil med sine 463 centimeter i lengden og 183 i bredden, er 11 centimeter kortere og 6 centimeter smalere enn GLC - er den samtidig seks centimeter høyere (166 centimeter mot 160).

Høyden, kombinert med kompaktplattformens layout, basert på tverrstilt motor og i utgangspunktet drift på forhjulene (GLC har langsmontert motor og i utgangspunktet bakhjulsdrift), har det vært mulig å oppnå en svært god plassutnyttelse.

STRUKKET OVERBYGG: Med GLB følger formen funksjonen i høy grad. Med relativt beskjedne 463 centimeter i lengden er det gjort plass både til en tredje seterad og til et temmelig rommelig bagasjerom. Foto: Knut Moberg
STRUKKET OVERBYGG: Med GLB følger formen funksjonen i høy grad. Med relativt beskjedne 463 centimeter i lengden er det gjort plass både til en tredje seterad og til et temmelig rommelig bagasjerom. Foto: Knut Moberg Vis mer

Den muligheten har Mercedes benyttet seg av og GLB er svært romslig i forhold til lengden. Den tilbyr til og med, som alternativ, en tredje seterad. De to sitteplassene på denne kan ifølge produsenten benyttes av personer som er opp til 168 centimeter høye - dette presise tallet skal ha sammenheng med sikkerhetsvurderinger Mercedes har gjort.

Også denne bakerste raden er utstyrt med både koppholdere og USB-utganger. Når seteryggene er lagt ned, får man flatt lastegulv frem til seterad 2. Bagasjerommets volum kan tilpasses behovene man har og antall passasjerer man frakter. Med alle syv setene i bruk er det, som man kan forvente, så å si ikke bagasjeplass. Da rommer det 130 liter - eventuelt 150 dersom man kan laste helt til taket.

Med tredje seterad lagt ned, har syvseteren et volum på 500 liter hvis annen rad er i bakre stilling og 640 liter dersom den er skjøvet helt frem. Tilsvarende tall for femseteren er 570 og 760 liter. Maksimalt lastevolum er 1805 liter for femseteren, 1680 liter for syvseteren.

Med andre ord går ikke god plass i kupéen ut over bagasjeplassen.

Fleksibil

Den midterste seteraden kan velges med fleksibel plassering - fra «nullpunktet» kan den skyves enten ni centimeter fremover, for mer bagasjeplass eller mer benplass for passasjerene på tredje rad, eller fem centimeter bakover, dersom man trenger ekstra benplass her.

For ytterligere fleksibilitet kan man også spesifisere bilen med nedfallbar forseterygg på passasjersiden, for å laste gjenstander på opptil 267 centimeter, som lange IKEA-pakker, for eksempel.

Foto: Knut Moberg

Godfølelsen

Premium-følelsen man forbinder med personbilene fra Mercedes-Benz kommer for fullt bak rattet i GLB - her finner vi de samme nye og moderne løsningene som ble introdusert med A-klasse og videreført i B-klasse.

Disse har lagt listen svært høyt i denne klassen, med premium-nivå og høy generell kvalitetsfølelse på materialvalg og finish. Det eneste som tross alt skurrer litt er den billig virkende plasten i nedre del av cockpit-en.

Setene er utmerkede i de velutstyrte testbilene, med de nødvendige innstillinger så folk av ulik størrelse kan sitte godt, og adekvat støtte. Sittestillingen er høy og gir god oversikt. Dette er, som SUV-er flest, en bil man setter seg inn i og ikke ned i.

Hi-tec tilgjengelig

Selvsagt har man i GLB muligheten for å utstyre bilen med det siste innen multimedia, kommunikasjon og smarte assistanseløsninger, formidlet via de nå velkjente, gedigne digitale displayene på dashbordet.

Det høyverdige rattet er av samme type som i selveste Mercedes-flaggskipet, S-Klasse, og inneholder også all betjening for fartsholderen. Distronic-hendelen er historie. HUD (head-up display) er også tilgjengelig og var på plass i testbilene.

NÅ VELKJENT: Etter A- og B-klasse er det nå GLB som er utstyrt med dette høyverdige førermiljøet. En egenhet i denne modellen er det sylinderformede elementet i aluminium-look på passasjersiden. Foto: Knut Moberg
NÅ VELKJENT: Etter A- og B-klasse er det nå GLB som er utstyrt med dette høyverdige førermiljøet. En egenhet i denne modellen er det sylinderformede elementet i aluminium-look på passasjersiden. Foto: Knut Moberg Vis mer

MBUX på plass

Testbilene var for øvrig (selvsagt), utstyrt med det mest avanserte av tilgjengelig teknologi i MBUX (Mercedes-Benz User Experience)-systemene), og skjermen som fungerer som grensesnitt mellom fører og bil, gir et hav av muligheter - faktisk enda mer enn i A- og B-klasse. Nå kan man eksempelvis betale for parkeringen via MBUX, eller laste ned nye tilgjengelige funksjoner, som Apple CarPlay.

Disse systemene betjenes (1) enten med fingrene rett på skjermen i midten, (2) ved å bruke den store berøringspad-en på midtkonsollen til å skrive, scrolle, forstørre eller forminske, eller (3) ved å bruke betjeningen på rattet. Et berøringsfelt på venstre side av rattet betjener funksjonene i det digitale instrumentpanelet, mens det på høyre side betjener den store skjermen til høyre for det.

I tillegg kommer stemmekontrollen (4), som fungerer som i A-klasse (se vår demo-video nedenfor), og i B-klasse.Hvis man skulle foretrekke det, kan man dermed snakke til bilen og få svar, enten det dreier seg om å spørre hvor nærmeste servicestasjon eller pizzarestaurant er, eller hvor mange innbyggere det er i Mongolia.

https://www.youtube.com/watch?v=LxnTViaN9Hk&feature=emb_logo

Diesel, bensin eller ...ikkeno'

Vi startet testkjøringen med den heftigst motoriserte versjonen: Mercedes-AMG GLB 35 4Matic, som er utstyrt med den samme friske turbo-bensinmotoren vi tidligere satte på prøve i A 35 4Matic. Det betyr en firesylindret 2,0 liter med turbolader av typen twin scroll, som produserer 306 hestekrefter og 400 newtonmeter. Kreftene overføres til de fire hjulene via en AMG Speedshift DCT-girkasse (dobbelkløtsj), med åtte trinn.

Ytelsene er selvsagt utmerket, akselerasjonene heftige (5,2 sekunder til 100) og motorlyden så inspirerende som man kan få det til med en firesylindret maskin.

Utmerket diesel

Da opplevde vi den bjørnesterke tolitersdieselen både mer tilpasset denne bilens funksjon, og mer behagelig til hverdagsbruk. Den er dessuten kombinert med den nye og utmerkede 8-trinns DCT (dobbelkløtsj)-kassen vi sist prøvde i B-Klasse.

Den har rikelig med både effekt og trekkraft - med sine 190 hester og 400 newtonmeter greier den 0 til 100 på 7,2 sekunder, og elastisiteten og kraftfullheten i mellomregisteret gjør de fleste forbikjøringer eller for eksempel påkjøring på trafikkert motorvei til en lek.

Mercedes' mest brukbare SUV
FLINK BIL: GLB er god å kjøre, i den forstand at den gjør jobben slik man forventer, med et godt komfort- og behersket lydnivå. Foto: Mercedes-Benz
FLINK BIL: GLB er god å kjøre, i den forstand at den gjør jobben slik man forventer, med et godt komfort- og behersket lydnivå. Foto: Mercedes-Benz Vis mer

Godfølelse på veien

Kjøreopplevelsen med dieselversjonen preges - som man forventer av en Mercedes-Benz - av svært god kjørekomfort. GLB er utstyrt med McPherson hjuloppheng foran, multilenke-oppheng og spiralfjærer bak.

Hverken korte eller lange ujevnheter utgjør noen utfordring å snakke om for denne bilen, særlig med tilvalget aktiv demperkontroll, som testbilene var utstyrt med. Støynivået er generelt behersket, uten at det kan sies å være noe S-klasse-nivå over lyddempingen.

Aktiv kjøring på svingete vei er naturlig nok ikke bilens favoritt-øvelse, men den takler det helt fint, med en begrenset, men reell tendens til å lene seg over ytre fremhjul dersom den synes det går vel fort inn i svingen.

TREKKDYR: GLB i vår testversjon 220d 4Matic kan trekke opptil to tonn tilhenger. Foto: Knut Moberg
TREKKDYR: GLB i vår testversjon 220d 4Matic kan trekke opptil to tonn tilhenger. Foto: Knut Moberg Vis mer

Litt malplassert sportslighet

Med AMG-versjonen blir historien en annen: Den takler sistnevnte situasjon adskillig bedre med sitt spesialtilpassede understell og demperkontroll. Denne kan tilpasses mer presis til kjøreforholdene via AMG Dynamic Select - kjøreprogramvelgeren. Den gir valgmulighetene Slippery (glatt), Comfort, Sport, og Sport +. I tillegg har man innstillingen Individual, der man kan velge ulike parametere og for eksempel kombinere sportslig oppsett på styringen med komfort-oppsett på dempingen.

Også raskt skiftende 8-trinns dobbelkløtsj-girkasse og den spesialtilpassede AMG Performance 4Matic firehjulsdriften med kontinuerlig momentfordeling og opptil 50/50-fordeling av trekkraften på for- og bakakselen, bidrar til å gjøre Mercedes-AMG GLB 35 4Matic til en ganske annerledes bil hva angår kjøredynamikk.

Dessverre gir dette seg også utslag i et redusert komfortnivå, og selv i Comfort-innstilling, merkes ujevnhetene på en annen måte enn i Benz-versjonen. I tillegg kommer et lydnivå som er høyere, og kunne oppleves som inspirerende dersom det var en lav, sportslig bil vi kjørte - men det er det ikke og vi opplever AMG-versjonen litt malplassert i tatt i betraktning den typen bil GLB er ment å skulle være.

Men det er klart at noen kan være av en annen oppfatning - og for dem er det sikkert ikke dumt å kunne tilby en mer sportslig variant med heftigere ytelser.

Imponerende fremkommelighet

På samme måte som da Mercedes nylig lanserte sin oppgraderte GLC, hadde de forberedt en krevende terrengløype til prøvekjøringen av GLB, i dette tilfellet utstyrt med offroad-pakken som er tilvalg. (Off Road Engineering Package).

Tatt i betraktning at bilen ikke er utstyrt med de mekaniske hjelpemidlene som karakteriserer en «ekte» terrengbil, må vi si oss mektig imponert over hva man får til med elektroniske hjelpemidler til denne bruk. Offroad-assistansen velges med kjøreprogramvelgeren, (Dynamic Select)

Kortversjonen er at med GLB kommer du frem på ethvert sted der et normalt menneske vil kunne finne på å kjøre, les: De mest elendige hytteveiene man kan tenke seg, om det så er i vårløsningen.

Testresultat

Mercedes-Benz GLB

Familie-SUV som i tillegg er alt det B-klassen skulle vært.

Romslig, praktisk, godt motorisert, lettkjørt og komfortabel (220 d) SUV med god plassutnyttelse og høyverdig interiør.

Inntil videre ikke tilgjengelig i noen elektrifisert versjon.

Gjør det meste bra

Under kjøringen av GLB, tenkte vi rett som det var tilbake på den første kjøreopplevelsen med den nye B-klassen. Også den er basert på den moderne og fleksible plattformen som ble initiert med A-klasse, men det trakk i våre øyne ned at den bare på ufullstendig vis fylte den annonserte rollen som fleksibel og praktisk familiebil. Det var hovedsakelig de luksuriøse, høyverdige og høyteknologiske aspektene som tiltalte oss.

Og nå kommer altså GLB og tilbyr alt av de sistnevnte egenskapene - mens den i tillegg tilbyr de egenskapene vi syntes de skortet på i B-klasse.

Pluss suveren fremkommelighet utenfor landeveien og reelle offroad-evner!

Med andre ord er GLB en SUV av den nye generasjonen, som evner å kombinere SUV- og flerbruksbil-egenskapene på en balansert og god måte. Det eneste store minus som vil gjenstå, er at den enn så lenge ikke kommer i noen form for elektrifisert versjon.

IKKE STANDARD: Med 20-tommere blir GLB unektelig enda tøffere, selv om det øker lydnivået og utslippene noe. Det koster å være kar. (Her er bilen skodd med dekk i dimensjonen 235/45-20, mens standard er mer moderate (og mer komfortable), 215/65-17). Foto: Knut Moberg
IKKE STANDARD: Med 20-tommere blir GLB unektelig enda tøffere, selv om det øker lydnivået og utslippene noe. Det koster å være kar. (Her er bilen skodd med dekk i dimensjonen 235/45-20, mens standard er mer moderate (og mer komfortable), 215/65-17). Foto: Knut Moberg Vis mer

Og det koster ...?

Prisene er i skrivende stund ikke klare, men hvis vi tar som arbeidshypotese at den vil ligge rundt 50.000 kroner over tilsvarende motorisert B-klasse, vil vi tippe at en mer enn tilstrekkelig godt motorisert 220 d 4Matic, som testbilen, rimelig godt utstyrt, vil prises et sted mellom 600.000 og 650.000 kroner, med en fra-pris for rimeligste, forhjulsdrevne GLB 200 på mellom 450.000 og 500.000 kroner - før ekstrautstyr.

Mercedes-Benz/Mercedes-AMG GLB

MODELL: GLB 200 GLB 220 d 4Matic GLB 35 4Matic
Motor:R4 bensin turboR4 diesel turboR4 bensin turbo
Girkasse:Man 6Aut 8 (DCT)Aut 8 (DCT)
Slagvolum:1332 ccm1950 ccm1991 ccm
Effekt-o/min:163 hk/ca. 5500190 hk/3800306 hk/5800-6100
Moment-o/min:250 Nm/1620-4000400 Nm/1600-2600400/3000-4000
0-100 km/t:9,1 sek7,6 sek5,2 sek
Toppfart:207 km/t217 km/t250 km/t
Forbruk (blandet):0,60-0,62 l/mil0,53-0,55 l/mil0,75-0,76
CO2-utslipp:137-142 g/km138-146 g/km171-173 g/km
Tankvolum:52 l60 lN.A.
L/B/H:463/183/166 cm463/183/166 cm463/183/166 cm
Akselavstand:283 cm283 cm283 cm
Bakkeklaring:20 cm20 cm20 cm
Drevne hjul:Foran4x44x4
Standard dekk:215/65-17215/65-17225/45-18
Bagasjerom:570-1805 l570-1805 l570-1805 l
Egenvekt:1480 kg1660 kgN.A.
Hengervekt:1800 kg2000 kgN.A.

Designfilosofien i et nøtteskall

For spesielt interesserte, viser vi her et utdrag av presentasjonen toppsjefen for design i Daimler-konsernet ga oss om kvelden etter prøvekjøringen første dag.

Reiseomkostningene til denne reportasjen er dekket av importøren. Les mer her

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer