Mercedes satser på turbo

Vi har hørt det lenge, men nå er det alvor: Mercedes-Benz satser på turbo.

Publisert
Sist oppdatert
Fordelene med moderne turbomotorer har etter hvert blitt ganske åpenbare.


Trenden er klar. Bensindrevne turbomotorer, som hele denne artikkelen omhandler, blir vanligere og vanligere. Stadig flere produsenter satser på turboladning fremfor stort slagvolum. Mercedes har til nå brukt kompressor på sine firesylindrede bensinmotorer. Det har ryktes lenge at man er på vei bort fra dette. Det er likevel ikke trolig at alle varianter av kompressormotoren forsvinner helt med det første, men at flere turbomotorer er på vei og i stor grad vil overta, bekrefter nå kilder i Mercedes-Benz selv.

Innen utgangen av 2010

Det er styremedlem Thomas Weber som hevder dette, overfor bransjebladet Automotive News. – Alle våre kjøretøy vil ha turbomotorer i serieproduksjon innen utgangen av 2010.

Girer opp

C-klasse blir trolig den første modellen som får ny turbomotor Foto: Mercedes-Benz
C-klasse blir trolig den første modellen som får ny turbomotor Foto: Mercedes-Benz Vis mer


Det er bare drøyt to år til, og hvis dette stemmer, står vi foran en periode med svært mange nye motorvarianter fra den tyske produsenten. De siste årene er det konkurrentene BMW og Audi som har ledet an i motorkappløpet, og Mercedes har hatt en litt tregere utskiftningstakt, men nå virker det altså som om man skal gire opp.

Forbruket må ned

Fordelene med moderne turbomotorer har etter hvert blitt ganske åpenbare. Man kan gå betydelig ned i slagvolum slik at både forbruk og vekt synker sammenlignet med større sugemotorer, og dette uten at ytelsene blir dårligere. Tvert i mot. Og forbruket må ned. I følge Automotive News må Mercedes redusere sitt gjennomsnittelige utslipp fra 178 til 138 gram innen 2012, hvis man skal unngå bøter.

Kompressor

A-klasse har allerede en turbomotor med hele 193 hester Foto: Mercedes-Benz
A-klasse har allerede en turbomotor med hele 193 hester Foto: Mercedes-Benz Vis mer


Kompressorteknologien som Mercedes-Benz hittil har brukt, har mange av de samme fordelene som turbo, men ettersom en kompressor normalt drives mekanisk av motoren, er vanligvis ikke effektiviteten like god som i en turbo som drives av eksostrykket.

Audi gjør motsatt

Det er imidlertid litt interessant å legge merke til at Volkswagen-konsernet, som har vært blant de ledende på turboteknologi de siste årene, nå også har tatt i bruk kompressor. Først i kombinasjon med turbo i den lille 1,4-literen, men også alene på en 3,0-liters V6er som først kommer i Audi A6 og S4.

Kaos?

Dersom gigantiske GL også skal få turbomotor, snakker vi trolig en V8er Foto: Mercedes-Benz
Dersom gigantiske GL også skal få turbomotor, snakker vi trolig en V8er Foto: Mercedes-Benz Vis mer


Tendensene er dermed litt kryssende, og det kommer de nok til å være en god stund fremover ettersom vi er inne i en betydelig teknologisk brytningsperiode, både når det gjelder klassiske forbrenningsmotorer, men også andre mer avanserte former for drivlinjer.

Kun tre turbobensinere

Per i dag har Mercedes kun tre turbomotorer som går på bensin. Minst er 200 Turbo som sitter i A- og B-klasse som jo er særegne konstruksjoner. Så lenge vi snakker bakhjulsdrevne modeller, må man helt opp på de to V12erne 600 og 65 AMG før du får turbo. Disse har ekstreme ytelser og dertil forbrukstall, turbo eller ei.

Hva kommer?

S 65 AMG har turbo. Og 612 hestekrefter. Foto: Mercedes-Benz
S 65 AMG har turbo. Og 612 hestekrefter. Foto: Mercedes-Benz Vis mer


Så hva slags motorer vil vi se fra Mercedes de neste to drøye årene? Det er ennå litt usikkert, men den velkjente 1,8-literen med kompressor kommer til å bli konvertert til turboladning og direkte innsprøytning trolig allerde fra starten av neste år. Ytelsene vil etter alt å dømme være som dagens 180 og 200 Kompressor, altså 156 og 184 hester. Seks- og åttesylidrede motorer vil følge på et litt senere tidspunkt. Mercedes vil altså gjøre som BMW har gjort med stort hell, nemlig å satse på relativt store turbomotorer. Dermed vil vi trolig få mange spennende kraftpakker fra Mercedes de neste to årene, og de fleste vil nok være klare i minst én modell allerede neste år.

Vi står altså foran en periode med mye spennende på teknologifronten. Og konkurransen mellom de tre store tyske premiumprodusentene blir hardere enn noen gang.

Her finner du mer Mercedes-Benz-stoff:

  • Tester
  • Nyheter
  • Nybillanseringer
  • Spionbilder  • Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer