Merk deg denne

Alle nyere biler har en slik, men nesten ingen vet at den røde knappen i taket kan redde livet ditt – også når du kjører i utlandet.

LOV Å TRYKKE: Det finnes mange knapper i en bil, og noen av disse er nok velkjente, men kjenner du til knappen som kan redde liv? Video: Celina Stamper / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ferien står for tur og enten du skal kjøre her hjemme eller i utlandet er det viktig å vite dette: Siden april 2018 har alle nye biler et eCall-system med en SOS-knapp som setter deg i kontakt med nærmeste alarmsentral hvis du blir syk.

Systemet har også en automatisk funksjon som gjør at nærmeste alarmsentral varsles automatisk dersom du kommer ut for en alvorlig ulykke.

Mellom 700 000 og 800 000 biler i Norge har nå eCall-systemet, men få bileiere vet hvordan det fungerer. Noen vet ikke engang at bilen har en slik «livredder». Det viser en rundspørring vi gjorde for et par år siden.

Bare to av de 20 bileierne vi spurte, kunne forklare hvordan den røde knappen ved det innvendige speilet i taket fungerer.

Virker i utlandet

At du også kan bruke den i utlandet, var det ingen som visste. Men slik er det altså, forklarer Marianne Søhagen, trafikkfaglig rådgiver i NAF:

- SOS-knappen virker ikke bare i Norge, men også i andre EU-land. Det er godt å vite nå som ferieturen står for tur. Dette er en god forsikring å ha i bilen, ikke bare dersom du kommer ut for en alvorlig ulykke, men også dersom du selv skulle få et illebefinnende og ikke er i stand til å varsle ambulanse eller nødetater på annen måte. Det er mikrofoner plassert i bilen din som gjør at du kan snakke med alarmsentralen uten å bruke mobiltelefonen, sier Søhagen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer