Mest og minst kollisjonssikker

For første gang er småbilene representert blant de aller sikreste bilene. Hedersguttene er Opel Astra og Renault Megane, som sammen med 15 andre og større biler utgjør den beste sikkerhetsklassen i den svenske undersøkelsen.

Publisert

Undersøkelsen er gjennomført av det svenske forsikringsselskapet Folksam, og til grunn for resultatene ligger 120.000 trafikkulykker med personskader, siden 1985.

De beste

Folksam har registrert og analysert trafikkulykker siden 1985, men aldri tidligere har de sett småbiler representert blant de sikreste. Bilmodellene som kommer inn under klassifiseringen "beste sikkerhetsklasse" må være minst 40 prosent sikrere enn gjennomsnittsbilen. 17 modeller er representert i denne klassen, hvorav fem av disse er minst 50 prosent sikrere enn gjennomsnittsbilen. Dette toppsjiktet består av: Audi 100/A6, årsmodell 1992-97; Chrysler Voyager 1988-95; Saab 900/9-3, årsmodell 1994- ; Saab 9000, årsmodell 1985-97; Volvo 850/S70/V70, årsmodell 1992- .

Småbilene

Det er i hovedsak lav vekt og mindre sikkerhetsutstyr som medfører at småbilene har tapt kampen ved uheldige møter i trafikken. Vi ser nå at dette er i ferd med å snu seg, men fremdeles er småbilene overrepresentert i gruppene med dårligere sikkerhet enn gjennomsnittet. Mens de beste ligger 40 % over gjennomsnittet i sikkerhet, ligger de verste 40 % under gjennomsnittet, og i denne dårligste gruppen finner vi -med ett unntak - kun småbiler.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer