Ukens veteran: Peugeot 205 GTI 1.9

Mesterverket som snudde Peugeot

Av og til blir vi vitne til en bil som er så briljant, at den fullstendig snur om på lykken for et selskap. Dette er én av dem.

RACERBIL: Velkommen inn til en liten smak av Gruppe-B rally fra 90-tallet! Foto: Lord Arnstein Landsem.
RACERBIL: Velkommen inn til en liten smak av Gruppe-B rally fra 90-tallet! Foto: Lord Arnstein Landsem. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Peugeot var den konservative i det franske trekløveret. Citroën var selvsagt de mest dristige, men selv Renault var sett på som mer vågal enn Peugeot på tidlig 80-tall.

Riktignok laget Peugeot det som kanskje er tidenes mest seiglivede biler, nemlig 504 og 505, men de var ikke akkurat så spenstige og morsomme, og ga merket et litt traust image.

Alt det kom til å forandre seg den 24. februar 1983, da konsernet viste fram sin nye småbil, 205. Bilen kom med ulike motorer og i ulike varianter, og den mest berømte av disse er selvsagt 205 GTI, som dukket opp som 1984-modell. Dette innledet et av de absolutte høydepunktene i hele bilhistorien, nemlig 80-tallets GTI-krig.

VW Golf GTI var først ute, og hadde lenge markedet for seg selv, men utover 80-tallet ramlet de inn som perler på en snor. Til å begynne med hadde 205 GTI en 1,6-liter på 105 hk. Dette var spreke saker, og kombinert med absolutt magiske kjøreegenskaper ble bilen en favoritt blant både biljournalister og unge kjøpere som ville herje med bil.

Men på toppen av næringskjeden sto 1,9-literen med sine 130 hk, med lengre slaglengde, oljekjøler og diverse forskjeller i innsprøytningen. Den dukket opp i 1986, og året etter fikk den vanlige 1,6-literen 117 hk med toppen og ventilene til 1,9-literen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer