Michelin skal kjøre på månen

NASA har valgt hjul fra Michelin til sine neste månekjøretøy.

Dekkgigant har utviklet superhjul. Foto: careersinaviation.org
Dekkgigant har utviklet superhjul. Foto: careersinaviation.org Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Michelin har blitt plukket ut til å levere hjul til NASAs neste generasjons månekjøretøy.

De spesialkonstruerte dekkene skal bestå av patentert komposittmateriale og en helt spesiell oppbygning, og har blitt utviklet av Michelins forskningssentre i Europa og Nord-Amerika.

- Disse hjulene fra Michelin kan hjelpe NASA til å løse transportbehov for bemannede og ubemannede oppdrag til månen i det neste tiåret, sier Carl Stenson, informasjonsansvarlig for Michelin i Norden.

Les også: Piggdekk med dempere

Konstant bakkontakt

Det nye hjulet bygger på teknikk som ble introdusert i forbindelse med Michelins luftfrie dekk TWEEL. Dekket har fleksible eiker festet ved slitebanen, noe som skal sørge for fleksibilitet og konstant kontakt med bakken. Dette gjør det mulig for kjøretøyet å bevege seg gjennom vanskelig og ulent terreng.

Hjulet kombinerer lav vekt med høy bæreevne og er 3,3 ganger mer effektivt enn de hjulene Michelin leverte til Apollo. Slitebanen, som ble utviklet i samarbeid med Clemson University og Milliken & Company, gjør det mulig for kjøretøyet å beholde trekkevne ved meget lave temperaturer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer