Michelin skal kjøre på månen

NASA har valgt hjul fra Michelin til sine neste månekjøretøy.

Dekkgigant har utviklet superhjul. Foto: careersinaviation.org
Dekkgigant har utviklet superhjul. Foto: careersinaviation.org Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Michelin har blitt plukket ut til å levere hjul til NASAs neste generasjons månekjøretøy.

De spesialkonstruerte dekkene skal bestå av patentert komposittmateriale og en helt spesiell oppbygning, og har blitt utviklet av Michelins forskningssentre i Europa og Nord-Amerika.

- Disse hjulene fra Michelin kan hjelpe NASA til å løse transportbehov for bemannede og ubemannede oppdrag til månen i det neste tiåret, sier Carl Stenson, informasjonsansvarlig for Michelin i Norden.

Les også: Piggdekk med dempere

Konstant bakkontakt

Det nye hjulet bygger på teknikk som ble introdusert i forbindelse med Michelins luftfrie dekk TWEEL. Dekket har fleksible eiker festet ved slitebanen, noe som skal sørge for fleksibilitet og konstant kontakt med bakken. Dette gjør det mulig for kjøretøyet å bevege seg gjennom vanskelig og ulent terreng.

Hjul fra Michelin skal være solide nok til å takle det ulendte terrenget på månen.  Foto: cisionwire.no
Hjul fra Michelin skal være solide nok til å takle det ulendte terrenget på månen. Foto: cisionwire.no Vis mer


Hjulet kombinerer lav vekt med høy bæreevne og er 3,3 ganger mer effektivt enn de hjulene Michelin leverte til Apollo. Slitebanen, som ble utviklet i samarbeid med Clemson University og Milliken & Company, gjør det mulig for kjøretøyet å beholde trekkevne ved meget lave temperaturer.

Les også: Er dekkene dine riktig montert?

Ble testet på Hawaii

Michelindekket ble testet på Hawaii fra 31. oktober til 13. november 2008 som en del i NASAs test- og evaluering av måneprogrammet.

Det ulendte terrenget, kombinert med fjell og mye jord på Hawaii, gjorde det mulig å simulere noe av de samme forholdene som er på månen.

Michelin og NASA har lang fartstid som partnere. I over 20 år har de levert dekk til NASAs romferger. Men dette er første gang de også skal utstyre månekjøretøy med sine dekk.

Kilde: cisionwire.no

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer