Miljø eller luksus?

KOMMENTAR: Miljø og luksus har stått som motsetninger gjennom hele bilhistorien. Men de siste årene har man fått grunn til å spørre seg om det egentlige trenger å være slik.

Publisert
Sist oppdatert

Luksuriøse biler er gjerne store, tunge og utstyrt med kraftige og dertil tørste motorer. Miljøbiler er på den andre siden typisk ganske små, enkelt utstyrt og har relativt svake motorer. De siste årene har man imidlertid sett tendenser til en sammensmelting av disse klassene.

Det beste eksempelet finner man kanskje i Lexus. Lexus er et ganske rendyrket luksusmerke som har spesialisert seg på hybridbiler de siste årene, med det resultat at de har fått et miljøstempel. Nå har ikke utslippstallene isolert sett vært så voldsomt imponerende i mange av disse bilene, men motorstyrke, bilstørrelse og luksusnivå tatt i betraktning, har de imponert.

Lexus RX 450h

Spesielt fremstående er nye RX 450h. Dette er en stor lukus-SUV med firehjulsdrift, 299 hester, automatgir og bensinmotor. Likevel slipper den bare ut 148 gram CO2 per kilometer. Det er mindre enn folke-SUVene med dieselmotorer slipper ut, i alle fall så lenge vi holder oss til de firehjulsdrevne utgavene. Til sammenligning lar vi oss imponere over Toyota Urban Cruiser som med sine 393 centimeter og 90 dieselgenererte hestekrefter slipper ut 130 gram. Og da snakker vi altså om en bil som er kortere enn de fleste småbiler, har en 1,4-liters motor og manuelt gir, samt veier et snaut tonn mindre. 18 gram er forskjellen i utslipp.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer