Miljøbiler: Hvor langt har vi kommet?

KOMMENTAR: Miljø er aktuelt som aldri før i bilbransjen og utviklingen går stadig fremover. Men hvor langt er vi egentlig kommet i dag?

ILLUSTRASJON: Per Ervland
ILLUSTRASJON: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du lei av å høre om det som kommer om bare ”noen få år”? For de som følger bilbransjen fra uke til uke kan det til tider være frustrerende å høre om alt alle produsentene kommer med snart. Bare vent et par-tre år. Og når de har gått, må man gjerne vente litt til for ting tok jo litt lenger tid enn først antatt.

Derfor kan det være greit å oppsummere hvor vi egentlig står i dag. Hva er alternativene for deg som vil vektlegge miljø i ditt neste bilkjøp? Og hva kan vi egentlig forvente oss vil skje i løpet av de neste to årene?

Ting skjer

Selv etter en noe pessimistisk innledning som dette, er det viktig å påpeke at ting faktisk har utviklet seg. Utslippene for så godt som alle typer biler går sakte, men sikkert nedover. I dag er det overraskende hvis en ny kompaktklassebil ikke kommer under 120 gram i en eller annen versjon. For bare et par år siden var under 120 gram CO2 i denne klassen fortsatt oppsiktsvekkende. Flere småbiler er nå kommet under 100 gram CO2 og store familiebiler med forholdsvis kraftige motorer kommer seg ganske lett under 140 gram.

Også de gjennomsnittelige CO2-tallene kryper sakte, men sikkert nedover. Så langt i år ligger vi på 154 gram CO2, i følge Opplysningsrådet for veitrafikken

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer