Miljøvennlig kraftkar fra Volvo

SPENNENDE MOTOR: Volvo XC60 Concept skal vises på bilutstillingen i Detroit like over nyttår. Under panseret sitter Volvos og verdens første sekssylindrede E85-motor.

Publisert
Sist oppdatert

Bioetanol, eller E85 som det også kalles, blir et stadig mer populært drivstoff, og flere og flere produsenter kan nå tilby motorer som går på dette drivstoffet. De svenske merkene Volvo og Saab har begge vært pionerer i det nye markedet for alternative drivstoff basert på fornybare energikilder. Allerede i dag kan Volvo og Ford tilby en 1,8-liters E85-motor, kalt Flexifuel, i flere av sine modeller her til lands. 1,8-literen finnes også i en vanlig bensinutgave med identisk ytelse; 125 hestekrefter. Mer om alternative drivstoff kan du lese her.

Kraftigere

Det spennende med E85-versjonen av Volvos nye 3,2-liters rekkesekser, foruten at den er langt mer miljøvennlig enn både konvensjonelle bensin- og dieselmotorer, er at den i likhet med Saabs E85-turbomotorer faktisk yter betydelig mer med E85 på tanken. Standardversjonen av Volvos 3,2-liter, som vi også kjenner fra S80, XC90 og nye Land Rover Freelander, yter i Volvos modeller 238 hestekrefter og 320 newtonmeter.

Høyere forbruk

Drevet av E85 vil 3,2-literen ha 269 hestekrefter og 340 newtonmeter tilgjengelig. I XC60 holder det til en akslerasjonstid fra 0-96 km/t på 8,2 sekunder. Noen tall for den europeiske målestokken 0-100 er ikke oppgitt, men ca 8,5 sekunder er en naturlig tid å anta. Toppfarten ligger på 230 km/t. Grunnet det lavere energiinnholdet i bioetanolen, vil imidlertid forbruket bli en del høyere, nærmere bestemt 1,47 liter per mil i XC60. Tallene for bensinversjonen er foreløpig ikke oppgitt. E85-versjonen kan i likhet med andre bioetanol-biler også kjøres på bensin.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer