Mini blir el-bil

Mini skal produsere et begrenset antall el-drevne biler. Og ytelsene blir kraftige.

Publisert
Sist oppdatert

Hele 204 hestekrefter skal den elektriske motoren yte. Det er svært mye, men dreiemomentet lever ikke helt opp til det el-motorer vanligvis pleier å levere i forhold til effekten. 220 newtonmeter er likevel ikke dårlig.

Rask

Motoren er sterk nok til å sende Mini E, som er navnet, fra 0-100 på 8,5 sekunder. Et bra tall, men det hinter nok likevel om at vekttillegget bremser bilen en god del. Så veier da også el-bilen inn på hele 1.465 kilo. Det er mye for en så liten bil. Toppfarten er elektronisk begrenset til 152 kilometer i timen. "Elektronisk begrenset" er kanskje et litt misvisende begrep i denne sammenheng, men vi går ut i fra at poenget er at man har aktivt sperret bilen fra å nå en potensielt høyere toppfart.

Kan gå 240 kilometer

Foto: Mini
Foto: Mini Vis mer


Batteripakken står selvsagt for en stor andel av den høye vekten. I tillegg opptar den såpass med plass at man har måttet droppe baksetene. Men bagasjerommet er inntakt. Litiumion-pakken sørger for en rekkevidde på rundt 240 kilometer.

Lader rimelig raskt

Fulladning av et helt tomt batteri tar om lag to og en halv time, forutsatt at du bruker en spesiell ”kraftstasjon” som utleveres til de kundene som kan stille med tilstrekkelig sikrede bygninger.

Først til USA

Foto: Mini
Foto: Mini Vis mer


Mini E skal produseres i om lag 500 eksemplarer innen utgangen av 2008. Selve produksjonen foregår i England og Tyskland, men bilene skal i utgangspunktet leies ut til utvalgte kunder i USA. Europa vil bli vurdert som marked litt senere.

Prosjektet er ment å utvide Mini og BMWs erfarings- og kompetansegrunnlag for fremtidige prosjekter.

Bilen får sin premiere på bilutstillingen i Los Angeles den 19. og 20. november.

  • Store bilder ser du her.
  • Mer om

    Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer