Mini Paceman: Kult eller ikke kult?

Mini skal delta i Rally og ønsker å utnytte det kommersielt. Møt Paceman.

Slik ble Mini Paceman vist som konsept for halvannet år siden. Produksjonsversjonen er nå under testing - og kanskje blir navnet heller Countryman Coupe? Foto: Mini
Slik ble Mini Paceman vist som konsept for halvannet år siden. Produksjonsversjonen er nå under testing - og kanskje blir navnet heller Countryman Coupe? Foto: Mini Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kult skal det være. Mange bilprodusenter satser på egne biler for de ungdommelige, urbane og "livsstil-orienterte"-kundene (onde tunger ville si det låter klysete). Eksempler er Mini, Citroën DS3, Audi A1, Fiat 500 og Volvo C30. Er det kult nok ender det opp med å dannes en kult rundt bilen - som fra da av kalles en moderne klassiker. Slik er for eksempel Mazda MX5 blitt en kult-bil.

Clubman, Countryman, Paceman...

Nok om kult. Bilen vi ser her heter Mini Paceman og er av typen vi omtalte ovenfor. Det betyr nok en utvidelse av Mini-familien, som er blitt et fullverdig bilmerke innen BMW-konsernet. Fra før hadde vi Mini som tredørs kombikupé og som kabriolet, den asymetriske firedørs mini-stasjonsvognen Clubman og sistemann ut, mini-SUVen Countryman. Mini Paceman er inntil videre en konseptbil (dens fulle navn er Mini Paceman Concept), men vi regner det som sannsynlig at den vil munne ut i en produksjonsversjon hvis den viser seg å appelere til publikum.

Verken SUV eller SAV eller SUC, men SAC!

Hvor kommer BMW X6 inn i bildet? Jo, den introduserte en karosseritype som BMW døpte SAC (Sports Activity Coupé) hvilket innebærer at den er en kryssning mellom en SUV og en kupé. I pressemeldingen fra produsenten brukes begrepet om nye Paceman. Den er dermed en Mini-utgave av den mektige, men temmelig unyttige, X6 og utgjør det mindre praktiske, men mer snertne, alternativet til Countryman, som den er en synlig avledning av. Slik X6 er det i forhold til X5.


Familieforøkelser

Som kupé-versjon av Countryman er den også mer sporty i linjeføringen og ser ganske muskuløs ut. BMW mener den er urban, sporty og maskulin. Det forteller ellers ikke så mye mer enn hvordan marketing-avdelingen ønsker å posisjonere produktet. For vår del foretrekker vi kupe-utgaven av Mini (les om den og se bildene her). Mini-ledelsen har for øvrig bekreftet at både kupéen og en åpen roadster-utgave skal lanseres etter hvert, så Mini ligger an til å bli en virkelig storfamilie etter hvert. Vi gleder oss!

4x4 og heftig motor


Når bilen kommer i produksjon, regner vi med at flere motorer kjent fra andre versjoner av Mini vil bli tilgjengelige. I konseptbilen er det ikke spart på kruttet: Mini John Cooper Works' 1,6-liters motor med twin-scroll turbo forsyner Mini Paceman Concept med "tilstrekkelig" med krefter - 211 hestekrefter og 260 newtonmeter dreiemoment (280 med overboost). Kreftene fordeles til de fire hjulene med Minis system kalt ALL4, basert på et elektromagnetisk senterdifferensial som under normale forhold fordeler kreftene likt mellom for- og bakaksel, men som om nødvendig kan fordele opp til 100% bakover.

Dette er det vesentligste av hva vi vet foreløpig. Mini Paceman vil ha sin første offentlige opptreden på bilutstillingen i Detroit (NAIAS), som åpner sine dører 10. januar.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer