Minikurs: Kollisjonsputen

MINIKURS: I starten var den kun tilgjengelig for de rikeste. I dag finnes det knapt nye biler med færre enn seks stykker. Kollisjonsputen er blant historiens viktigste bilrelaterte oppfinnelser.

Illustrasjon: Per Ervland
Illustrasjon: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Til vanlig merker du ingenting til dem, der de ligger skjult rundt omkring i bilen din. Der kan de ligge, pent sammenbrettet, i år etter år. Men de er hele tiden på vakt. Og den dagen behovet oppstår, sprenger de seg frem fra ratt, dashbord, seterygger og tak. Og det går raskt. Fra de får beskjed om å reagere, tar det bare fem hundredels sekunder til de er fulle av nitrogen - og klare til å beskytte passasjerenes kropp mot bilens interiør. Til sammenligning bruker et menneskelig øye rundt fire ganger så lang tid på å blunke.

Har reddet tusener

Det er nå hele 29 år siden kollisjonsputen slik vi kjenner den i dag ble introdusert. Siden den gang har flere titalls millioner biler blitt utrustet med kollisjonsputer, eller airbags, som oppfinnelsen kalles i store deler av verden.

Ingen kan si sikkert hvor mange mennesker som på verdensbasis har sitt liv og sin helse å takke for kollisjonsputen. Men Mercedes-Benz, den viktigste teknologidriveren på området, mener å kunne dokumentere at kollisjonsputen har bidratt til å redde tusenvis av liv bare i Tyskland. Og de fleste eksperter er i dag enige om at kollisjonsputen sammen med sikkerhetsbeltet er blant historiens absolutt viktigste oppfinnelser på bilsikkerhets-området.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer