Modellen det står eller faller på

Nye Saab 9-5 er en klassisk storbil. Her er bildene som lekket ut på nettet via tysk presse.

Modellen det står eller faller på
Publisert
Sist oppdatert

Saab-thrilleren som har preget mye av det bilrelaterte nyhetsbildet de siste månedene er langt fra over. Fortsatt er det ikke klart hvordan fremtidige Saab - altså bilprodusenten - vil se ut.

Lønnsomhet...

En ting er sikkert, og det er at en bilprodusent i det lange løp overlever kun ved å selge biler på en lønnsom basis. Da er det viktigste selvsagt å tilby et produkt som kundene ikke bare vil ha, men også i tilstrekkelig antall kan kjøpe til den prisen produsenten fastsetter - og som gjør det mulig for denne å tjene penger. Dette virker kanskje som å sparke inn åpne dører men mye tyder på at det kan være nyttig å minne om enkelte grunnregler fra tid til annen.

Utgammel

Saab har hatt en stor svakhet i så måte med en både glissen og aldrende modellrekke. I dagens bilverden regnes en bils normale livssyklus for å være cirka seks år. Med denne målestokken er 9-3 nå moden for utskiftning, og 9-5 burde nå vært skiftet ut for annen gang. Dagens 9-5 er nemlig utgammel med sine 12 år på baken - tross gjentatte oppgraderinger.

Bærer av håp

Men her er altså omsider den modellen mange håper vil kunne redde Saab. At en stor og nødvendigvis temmelig dyr bil kunne kommet på et gunstigere tidspunkt rent konjunkturmessig hersker det liten tvil om. Men det er faktisk på tide at Saab får noe nytt ut på markedet. Det er for øvrig lov å håpe at verdensøkonomien vil ligge i startgropa til et nytt oppsving når salget av den nye modellen starter. Dette blir nemlig sannsynligvis ikke før til våren 2010.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer