Monster-Audi prøvekjørt

Audi Q7 V12 TDI er verdens mest effekt-sterke dieselmotoriserte SUV. Vi har prøvekjørt uhyret, som kjører fra det meste.

Publisert
Sist oppdatert

DÜSSELDORF (DinSide Motor): Audis første SUV kom i 2006 og var i første omgang kun tilgjengelig med to motoralternativer; dieselsekseren 3.0 TDI og bensinåtteren 4.2 FSI. I ettertid har også bensinsekseren 3.6 FSI og dieselåtteren 4.2 TDI kommet til. Sistnevnte produserer hele 326 hestekrefter og 760 newtonmeter, men dette er tydeligvis ikke nok for de mest kresne Q7-kundene. I desember i år lanseres derfor Q7 V12 TDI, som er en unik bil. For det første er den utrustet med verdens første tolvsylindrede dieselmotor i en personbil. For det andre er Q7 sammen med Touareg W12 de eneste produksjons-SUVene i verden med V12-motor - og for det tredje er Q7 V12 TDI verdens kraftigste dieselmotoriserte SUV.

Dobbel V6-motor

Hva er det så vi finner under panseret i denne ekstraordinære bilen? Jo, bilens hjerte har et slagvolum på 5,9 liter (5.934 ccm), noe som gir snaue 0,5 liter per sylinder. Audi har valgt å gi motoren 83 millimeter boring og 91,4 millimeter slaglengde, tall Audi-kjennere vil kjenne fra den nøyaktig halvparten så store 3.0 TDI-motoren.

2.000 bar

Luften kommer via to turboladere med variabel turbingeometri. Fordi disse produserer inntil 2,7 bar, noe som gir stor varmeutvikling, passerer luften to ladeluftkjølere på sin vei ned mot stemplene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer