Oppkjøring

- Møt forberedt!

Rekordmange har kjørt opp til billappen i år, men den høye strykprosenten påvirker ventetida.

Følg våre 5 punkt i grunnleggende bilteknikk, så sparer du mange kroner på kjøreskolen og er rustet til mengdetreningen som følger før du har førerkortet i lomma. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Aldri før har så mange kjørt opp i løpet av et halvt år. Hele 79 300 personer gjennomførte oppkjøring hos Statens vegvesen i løpet av årets seks første måneder.

55 505 av dem kjørte opp for førerkort i klasse B for vanlig personbil.

Samtidig var det ble det gjennomført 65 909 teoriprøver i klasse B over hele landet. Av disse var det 40 prosent som strøk på prøven, som er en oppgang på 35 prosent fra fjoråret.

Stryker ikke på én ting

Overfor DinSide forteller Heidi-Kristin Herbst, seksjonsleder trafikk i Statens vegvesen, at årsakene til stryk på førerprøven er sammensatte og av en skjønnsmessig totalvurdering, og at de ikke har noen tall på konkrete årsaker til at kandidatene stryker på prøven.

- Det mange tror er at de strøk på én ting. Man kan gjøre feil og likevel bestå, forteller hun.

Det gjelder også teoriprøven.

Tidligere var det slik at alle fikk samme teoriprøve, men nå får hver kandidat et tilfeldig utvalg spørsmål de må svare på.

- Det er da vanskelig å peke konkret på ulike tema og spørsmål som de svarer feil på. Variasjonen er nok stor, og feilene kan være spredt på enkeltspørsmål fra flere tema.

- Møter ikke forberedt

- Det vi kan si generelt er at mange har en tendens til å stresse for å få førerkortet fortest mulig, istedenfor å sørge for å forberede seg så godt at de faktisk består i første forsøk på både teoretisk og praktisk prøve, forteller Herbst.

Stryker du på førerprøven, må du vente fire uker før du kan prøve på nytt, og du må vente enda lenger dersom ventetidene allerede er lange på grunn av høy pågang.

Med over 150 000 førerprøver i året - som det ligger an til i år - og med en strykprosent på 23 prosent, utgjør dette mange tusen prøver som årsbasis kunne redusert ventetidene betraktelig.

- Derfor er det viktig å møte forberedt, råder seksjonslederen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer