Mot slutten for Saab?

Ifølge Automotive News vurderer General Motors å kvitte seg med svenske Saab. Konsekvensene for merket kan bli alvorlige.

Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke noe nytt at de amerikanske bilgigantene Chrysler, Ford og General Motors har problemer. Men etter at finanskrisen ble et faktum, er gamle og ulmende problemer forvandlet til flammende bål. Enkelte eksperter advarer om at det er en reell risiko for at bålene i løpet av kort tid kan utvikle seg til uslukkelige storbranner med potensielt katastrofale konsekvenser for de amerikanske bilkjempene.

Mister markedsandeler

General Motors (GM) er den største av de tre amerikanske gigantene og var - inntil Toyota passerte dem i 2007 - verdens største bilprodusent. Men selv om GM fortsatt er en gigant, preges selskapet av kraftig fallende markedsandeler i hjemmemarkedet, store pensjonsforpliktelser og svak likviditet.

I likhet med Chrysler og Ford har GM søkt amerikanske myndigheter om støtte, men har så langt ikke fått noen lovnader om nødhjelp. Selskapet har åpent fortalt at likviditetsproblemene er så store at selskapet allerede tidlig i 2009 kan få problemer med å finansiere daglig drift.

Krav om omstrukturering

Amerikanske myndigheter har imidlertid ikke helt avvist muligheten for å kunne støtte den amerikanske bilindustrien. Ifølge Automotive News stiller imidlertid myndighetene krav om omfattende og fornuftige restruktureringsplaner før finansiell bistand eventuelt vil bli innvilget.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.