Mot uendelig rekkevidde for elbiler

Det amerikanske selskapet Better Place har demonstrert sin batteribyttestasjon i Yokohama i Japan. Se demo-video lenger ned.

Foto: Better Place
Foto: Better Place Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Toppsjefen i Renault og Nissan, Carlos Ghosn, fortalte DinSide om denne for godt over et år siden og nå er den offisielt avduket: En batteribyttestasjon ("strømstasjon"), etter samme prinsippet som den tradisjonelle bensinstasjonen men altså beregnet for elektriske biler.

Visjon i praksis

Det var tirsdag 12. mai at demonstrasjonen av denne strømstasjonen fant sted, og Shai Agassi, den visjonære gründeren og toppsjef i Better Place erklærte i grandiose ordelag at vi nå ser begynnelsen på slutten av biltrafikkens avhengighet av oljeindustrien. Better Place er et selskap spesialisert i el-infrastruktur for miljøvennlig persontransport. Det er basert i Palo Alto i California.

Også Danmark

Per i dag har selskapet igangsatt infrastruktur-prosjekter i samarbeid med flere land og stater, deriblant Israel og Danmark. Dette skjer i partnerskap med Renault-Nissan-alliansen med tanke på kjøretøyer; begge disse merkene kommer til å lansere nye elbiler i løpet av de neste par årene. Men Better Place er også i samtaler med flere andre bilprodusenter.

Solenergi og ladestasjoner

Better Place's Nissan Rogue klar for batteribytte
Better Place's Nissan Rogue klar for batteribytte Vis mer


Better Place-infrastrukturen inkluderer ikke bare batteribyttestasjoner, men også ladestasjoner i nettverk for å dekke et definert territorium med muligheter for hurtig lading. Ladestasjonene er av typen åpen standard og får sin energi via solcellepaneler - en av visjonene til Better Place er at elektrisiteten som skal gå til persontransport skal komme fra fornybare energikilder. Dette kan også for eksempel være vindkraft.

Slik virker det

Så til selve demoen: Når det gjelder strømstasjonen som ble vist er den bygget for å kunne håndtere batterier av forskjellige typer, fasonger og størrelser. Hele prosessen med batteribyttet skal ikke ta lengre tid enn det tar å fylle bensin eller diesel. I demonstrasjonsvideoen under vises prosessen, utført med en Nissan Rogue - som minner en del om Norges storselger Qashqai - konvertert til strømdrift. Man kan bli sittende i bilen mens batteribyttet foregår, om man ønsker. Det tomme batteriet fjernes og sendes til lading og gjenbruk i en annen bil, og et fullt batteri settes inn i stedet. Besnærende? Døm selv:


Bærekraftig vekst?

At målsetningen har noe for seg er det vanskelig å benekte. Den er selvsagt å tjene penger samt å bidra til et nytt oppsving i økonomien, denne gang basert på investering i miljøvennlige, fremtidsrettede teknologier. La oss håpe at stadig flere gründere og eksisterende firmaer får øynene opp for det besnærende i denne type strategi.

Les også: Sterke virkemidler for flere el-biler

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer