Motor og kjøreegenskaper

Basis-dieselen i nye A4 er mye bedre enn før. Den nye Audien gir også en god porsjon ekstra kjøreglede.

Publisert
Sist oppdatert

Volkswagen-konsernet er omsider i ferd med å snu ryggen til pumpe-dyse-teknologien. Bevares - denne har bidratt til å gjøre dieselmotorene til seriøse fremdriftsalternativer i brede lag av bilpopulasjonene, men da common rail-teknologien ble gjort tilgjengelig for personbiler oppdaget stadig fler at bråket og den rå gangen man forbandt med dieselmotorer til en stor grad kunne temmes om ikke elimineres helt.

Ny og bedre TDI

Så her har vi altså en ny generasjon Audi A4 med en ny generasjon 2.0 TDI - et navn som er så emblematisk at Audi ikke har funnet det for godt å endre navnet. (VW på sin side har tilføyd en diskret "cr" etter TDI på sine modeller). A4 er for øvrig konsernets andre modell som blir utstyrt med denne motoren - folke-SUVen Tiguan fikk den først - i en 140-hesters versjon. I A4 yter motoren, som har bevart blokken fra forgjengeren men har fått skiftet ut det meste ellers, 143 hestekrefter. Det er bare tre hester mer enn tidligere, og dreiemomentet på 320 er uforandret.

Kraftfull og kultivert

Allikevel utgjør denne motoren et stort fremskritt på alle måter. For det første tilfredsstiller den per i dag utslippskravene til Euro-5-normen som vil tre i kraft til neste år. Videre oppleves motoren som mer stillegående, vibrasjonene er kraftig redusert og den mye mer fyldige momentkurven gjør motoren både mer elastisk og disponibel. Den er kort og godt mye mer kultivert og kraftfull enn forgjengeren. Den har en mye mer lineær kraftutvikling, noe som gir en jevn men sterk akselerasjon. Noen vil kanskje savne det litt brå og kraftige skyvet fra rett før 2.000 omdreininger som man tidligere forbandt med denne motoren. Denne trekker rent og så å si vibrasjonsfritt fra 1.000 omdreininger og uttrykker seg meget tydelig til opp til over 4.500 o/min.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer