Motor og kjøreegenskaper

Smart Fortwo har imponerende kjøreegenskaper og en kraftkilde som leverer langt mer enn det man har grunn til å forvente av en tresylindret 0,7-liter.

Publisert
Sist oppdatert

Hva er likheten mellom Porsche 911 Turbo og Smart Fortwo? Jo, begge har hekkmonterte turbomotorer, noe som er svært sjeldent. Når det kommer til slagvolum og antall sylindre derimot, er det selvsagt slutt på likhetene. Smart-eiere må nemlig nøye seg med en tresylindret 0,7-liter. Denne kommer i tre effekt-versjoner - 50, 61 og 75 hestekrefter. I tillegg kan Smart leveres med en 800 kubikkcentimeter stor dieselmotor, også denne med turbo og ladeluftkjøler. Dieselmotoren yter 41 hestekrefter.

Flott skyv

Vårt testeksemplar var utrustet med den nest kraftigste bensinmotoren. Med denne motoren under bagasjeromsgulvet bruker Fortwo 15,5 sekunder på øvelsen 0 til 100, noe som i utgangspunktet ikke høres spesielt kvikt ut.

Men ute i virkeligheten oppleves bilen overhodet ikke som treg - tvert i mot. Den lille motoren produserer et flott skyv i seteryggen og medvirker til at Fortwo gir en gokart-lignende opplevelse.

Tallene lyver

En bil som bruker 15,5 sekunder fra 0 til 100 oppleves vanligvis som treg. Det er mange årsaker til at Fortwo tvert i mot oppfattes som rask. For det første er Fortwo i utgangspunktet laget for urbane forhold. I byen er akselerasjon fra 0 til 60 mer interessant enn 0 til 100. Derfor er girkassen relativt lavt drevet, noe som betyr at de tre første girene gir seg ved henholdsvis 50, 70 og 95 kilometer i timen. Det betyr at man må gjennom hele tre girskift på veien opp til 100 km/t, noe som selvsagt tar lang tid. 0 til 70 derimot, går raskt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer