Motor og kjøreegenskaper

Kjøreegenskapene til 1-serien er de beste i kompaktklassen, også om vi sammenligner med nye A3 Sportback. Motoren er sterk nok, men gode kjøreegenskaper og kvalitetsfølelse demper fartsfølelsen.

Publisert
Sist oppdatert

I test av 120i har vi klaget litt over at effekten ikke her helt på høyde av hva vi hadde forventet. Skal du ha en skikkelig kvikk 1-serie er det fortsatt 120d som står som førstevalget. 116i er såpass mye rimligere enn en 120i at kravene til futt og fart ikke på langt nær er så høye denne gangen.

Passe motorisert

Motoren i 116i er faktisk en 1,6-liter. Modellbetgnelsene er riktig på 1-serie bortsett fra på 118i og 118d som begge har toliters motorer. 116i er utstyrt med variable ventiltider (Dobbel Vanos), og oppleves som fleksibel og turtallsvillig. Den begynner å trekke godt fra cirka 2.000 omdreininger og draget er jevnt og greit helt til turtallsperren som ikke slår inn før opp mot 6.500 omdreininger. Det verste med å kjøre på så høyt turtall er at ved 5.500 og oppover begynner støyen å gjøre seg gjeldende. Dreiemomentet på 150 newtonmeter inntreffer ved 4.300 omdreininger. Kurven er forholdsvis flat og ligger høyt helt fra 2.000 til 5.000 omdreininger.

Girkasse

Girkassen har fem gir, noe som er ok. Den er presis, men det er litt motstand i spaken og du må bruke litt krefter for å skifte gir. Du venner deg litt til dette etterhvert, men den kunne uansett vært lettere. I 100 kilometer i timen ligger turtelleren på 3.000 omdreininger og et sjette gir hadde vært kjempefint med tanke på langkjøring, men motoren er såpass rolig i denne farten at det er til å leve med. Til forbikjøringer kan tredjegiret anbefales. Da har du bra med krefter til å få det gjort litt effektivt. Også i lave hastigheter er bilen god. 1-serien er lett å parkere, lettkjørt i byen og kløtsjen tar tak på en slik måte at du aldri kveler motoren.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer