Motor og kjøreegenskaper

Det er romslig tilgang på krefter fra 2.0 TDI-motoren, men de som liker sportslig kjøring bør kanskje snuse på noen andre motoralternativer.

Publisert
Sist oppdatert

Motoren sliter nemlig litt med sen respons, og det irriterer litt ved sportslig kjøring. Det irriterer også passasjerene vet at det litt blir kraftige rykk i bilen ved akselerasjon. Disse rykkene trives sjåføren betydelig bedre med, det er varsel om at kreftene er løs – krefter som gjør forbikjøringer og hastighetsøkninger svært effektive.

Det virker som motoren, som er basert på pumpedyseteknologi og ikke common rail-innsprøytning som de fleste av konkurrentene, mister litt av iveren ved for eksempel girskift. For hvert nye gir virker det som den må lade på nytt før kreftene igjen våkner til liv. Dette illustreres også ved at forskjellen i akselerasjonstider mellom manuell girkasse og DSG-girkasse er mye større i A3 utstyrt med denne dieselmotoren enn den er i de variantene som har bensinmotor.

Krefter i massevis

Vår innvending har ingenting med mangel på effekt, det leverer motoren som få andre dieselmotorer i klassen. 140 hestekrefter og et dreiemoment på 320 Nm fra 1.750 o/min er solid. Alt dette leveres av en motor som sørger at forbruket ligger på 0,56 l/mil ved blandet kjøring.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer