Motor og kjøreegenskaper

Moderne dieselmotorer er både gjerrige, kvikke, sterke og støysvake. Opels DTI-motor er dessverre bare gjerrig.

Publisert
Sist oppdatert

Akselerasjonstider er ikke nødvendigvis avgjørende for hvordan en motor oppleves i virkeligheten. Motorens såkalte fleksibilitet vil i hverdagen være minst like viktig som evnen til å bringe bilen opp i 100 kilometer i timen.

Så selv om Meriva 1.7 DTI på papiret bruker 17 sekunder på øvelsen 0 til 100, ville ikke dette nødvendigvis vært ensbetydende med at motoren gjør en dårlig jobb. Men i dette tilfellet er det faktisk det. Den gamle 1,7-literen er rett og slett for svak, noe som blir klart når vi kikker på fleksibilitetstallene. Meriva 1.7 DTI bruker 18 sekunder fra 80 til 120 kilometer i timen i 5. gir, noe som faktisk er slappere enn det den svakeste bensinmotoren presterer.

Forbikjøring vanskelig

I praksis betyr dette rett og slett at bilen er treg. Ikke bare ved akselerasjon fra stillestående, men også ved gasspådrag fra høyere hastigheter. Det betyr blant annet at du må ha svært god oversikt hvis det skal være aktuelt å gjennomføre forbikjøringer. Det betyr også at du må utnytte akselersjonsfelter for alt de er verdt.

Smalt register

Motoren produserer maksimalt dreiemoment, 165 Nm, ved 1.800 o/min og oppleves som sterkest i området 1.500 til 2.500 o/min. Farten øker riktignok også over 2.500 o/min, men fartsmåleren beveger seg sakte og det føles som om motoren mistrives når man nærmer seg 3.500 o/min. Over 3.500 o/min produserer motoren påtagelige støymengder og formelig trygler om slippe mer turtall. Til tross for at turtelleren først er rødmerket ved 5.000 o/min, føles det derfor naturlig å gire allerede ved rundt 3.000 o/min. Dette gir et svært smalt register å spille på.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer