Motor og kjøreegenskaper

Det er ingen tvil - Volvo har truffet blink med denne kraftkilden, som etter vårt syn har blitt blant de beste dieselmotorene på markedet.

Publisert
Sist oppdatert

Til tross for at Volvo har svært begrenset erfaring med dieselmotorer for personbiler, har den svenske bilfabrikanten lyktes svært godt. Hvordan har de klart det? Jo, de har for det første laget både blokk og topp i aluminium. I blokken har de, på typisk Volvo-vis, boret fem hull. Disse rommer til sammen 2,4 liter og er utrustet med 20 ventiler. Et felles reservoar (common rail) presser diesel under svært høyt trykk inn sylindrene, mens en turbolader med variabel turbingeometri presser luft inn gjennom de ti innsugventilene.

Sterk 2,4-liter

Ved hjelp av denne teknologien utvikler motoren 340 Newtonmeter ved 1.750 o/min, noe som er gode tall for en 2,4-liter.

Men motoren er ikke bare sterk, den produserer også effekt, nærmere bestemt 163 hestekrefter. Disse er på plass ved 4.000 o/min.

Lavmælt

Det som er langt mer interessant enn de nevnte tallene, er at motoren oppleves som både moderne, sterk og sprek også i praksis. Det første vi la merke til er at motorens støysvake og myke gange, noe som langtfra er selvsagt for dieselmotorer.

Bortsett fra litt risting i kløtsjpedalen er vibrasjoner nærmest fraværende. Og på tomgang og lave turtall hører man knapt at man har en dieselmotor foran torpedoveggen. Ved høyere turtall produserer motoren selvsagt mer lyd, men dette er ikke noe problem. Lyden som trenger inn i kupeen minner nemlig om den vi vanligvis forbinder med bensindrevne V6-motorer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer