Motor og kjøreegenskaper

Saab sine modeller med kraftige motorer er ikke de letteste å kjøre hvis du bruker all effekten. Du trenger nemlig god plass rundt deg.

Publisert
Sist oppdatert

Vi har flere skremmende erfaringer med Saab og mye hestekrefter på forhjulene. Disse bilene har en tendens til å spore til sidene under kraftig akselerasjon. Det gjelder spesielt Aero-modellene og ikke minst den forrige toppversjonen av 9-3, Viggen.

Sporing også her

Nå er ikke denne motoren like kvass som 250-hesteren som sitter i Aero, men også her sliter vi litt med at det sporer kraftig når kreftene blir levert ukritisk til forhjulene. Da må du passe på at du holder skikkelig i rattet og være klar for å kompensere for uforutsigbare bevegelser. Dieselsekseren har like høyt dreiemoment som Aero-motoren.

Ikke sprekest

Motoren i 9-5 3.0 TiD er i sin helhet produsert i aluminium. Den er utviklet av Saab og Isuzu som begge holder til under paraplyen til General Motors (GM). Motoren har fire ventiler per sylinder, to kamaksler per sylinderrekke og dieselen blir matet inn via et felles reservoar (common rail). Dreiemomentet er 350 newtonmeter fra 1.800 omdreininger, men det raser ned rett før 3.000 omdreininger. Effekten er 176 hestekrefter ved 4.000 omdreininger og dette gjør til sammen at 0-100 kilometer går unna på 9,8 sekunder og at toppfarten er 210 kilometer i timen. Den andre treliteren som er på markedet, BMW 530d, kjører greit fra Saab 9-5, men koster også 100.000 kroner ekstra. Saab med treliters motor ligger ytelsesmessig nærmest BMW 525d for holde oss til dette merket. Den har elleve hestekrefter mindre enn Saab og det samme dreiemoment, men er likevel raskere og kun 14.000 kroner dyrere enn den billigste utgaven av 3.0 TiD.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer