Motor og kjøreegenskaper

Med en TDi motor på 90 hestekrefter under panseret er Skoda Octavia 4x4 langt fra noen racerbil, men det skal mye til for å stoppe den takket være firehjulsdriften.

Publisert

Skoda Octavia 4x4 har permanent firehjulsdrift, men ved vanlig kjøring overføres det meste av drivkraften til forhjulene. Derfor er det ikke spesielt mye som sladrer over at Octavia 4x4 er noen firehjulstrekker ved vanlig kjøring.

Haldex kobling

Det er nemlig ikke før andre står og spinner at du legger merke til at denne Octavia ikke er som de andre. Begynner forhjulene å spinne overføres opp til 50 prosent av drivkreftene til bakhjulene for å få deg videre. Hemmeligheten bak systemet er å finne i den såkalte Haldexkoblingen som er montert på mellomakselen. Elektronikk overvåker forhjulenes rotasjon og gir beskjed til en hydraulikkpumpe som kobler lamellene i Haldexkoblingen sammen dersom forhjulene begynner å miste grepet. Innkoblingen er lynrask, og skjer etter at forhjulene har rukket å spinne 1/8-dels omdreining.

Med tanke på at firehjulsdriften i Octavia ikke er konstant, men varierer med hensyn på hvor mye av motorens krefter som overføres til bakhjulene, er ikke systemet spesielt egnet for de som tar ut firehjulsdrift i økte hastigheter gjennom kurvene. Det blir rett og slett for uforutsigbart med hensyn på ut og innkobling. Nei, firehjulsdriften i Skoda Octavia 4x4 er i første rekke et godt alternativ til kjetting, og er nok mer beregnet for å forsere den siste bakken opp til hytta eller ubrøytede bygater.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer