Motor og kjøregenskaper

GTI-biler kjennetegnes som regel ved at du må opp i høyt turtall før det blir noe futt i motorene. Bak rattet i en Ibiza Cupra har du det moro fra 2.000 omdreininger.

Publisert

Under panseret finner du nemlig Volkswagen-konsernets velkjente 1,8-liters turbomotor med fem ventiler per sylinder. Seat har valgt å ta ut 156 hestekrefter av motoren. Men langt mer interessant enn de 156 hestekreftene, er dreiemomentet. Motoren yter nemlig 210 Nm allerede ved 1.800 o/min. Dette er noe du garantert vil legge merke til når du prøvekjører en Ibiza Cupra.

Svært fleksibel

Resultatet er nemlig at du har plenty med kraft allerede før du passerer 2.000 o/min. Det at kraften er på plass så tidlig, betyr at du ikke trenger å kjøre like hardt og aggressivt for å ha det gøy med Cupra, som du må med mange andre GTI-biler.

Og når du har god tid, føles det nesten som om du kjører automatgir. For motoren er så fleksibel at du knapt trenger å gire når du er ute på landeveien. Lange oppoverbakker gjøres uproblematisk unna i femtegir. Men det aller største fordelen med den seige motoren, er selvfølgelig at du alltid har kraft til å akselerere ut av farlige situasjoner.

Rask respons

Men Cupra-motoren er ikke bare imponerende på lave turtall. Når du passerer 3.000 o/min begynner motoren virkelig å kose seg, og det deilige skyvet varer helt til 5.000 o/min. Mellom 3.000 og 5.000 o/min byr motoren på en svært rask gassrespons, selv om du alltid må vente et brøkdels sekund på turboen. Akselerasjonen avtar imidlertid når du nærmer deg 6.000 o/min, og du har ingenting å tjene på å dra motoren til rødmerkingen ved 6.500 o/min.Men, som alltid, det koster å være kar. Vi målte bensinforbruket til 1,1 liter per mil ved aktiv blandet kjøring.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer