Motor og sjøegenskaper

Maxum 1900 er en sjødyktig båt, liten tvil om det. Likevel var det ikke til å unngå at en av passasjerene fikk slått seg stygt.

Den norske importøren av Maxum, Ultra Marine Scandinavia, leverer bowrideren 1900 SR med motorer som yter fra 135 hk til 210 hk. Eksemplaret vi testet var utstyrt med et 190 hestekrefters hekkaggregat, en motor som ifølge Ultra Marine skulle være det ideelle alternativet.

Harmoniske muskler

Noen timer etter at vi hadde kastet loss måtte vi nikke samtykkende; V6eren fra MerCruiser likte seg godt i hekken på 1900 SR. Maskineriet viste muskler i vannet og skjøv skroget på 19 fot rett opp i plan. Etter litt jobbing med trimmen viste GPS-måleren godt over 40 frydefulle knop. Og båten hadde ingenting i mot å være med på fartsleken: Skroget løftet seg fra vannskorpen og baugen skar mykt gjennom de små bølgene. Vektfordelingen mellom skrog og motor var rett og slett harmonisk.

Lavt turtall i høye bølger

Etterhvert som sjøen vokste seg større vokste erkjennelsen av at 1900 SR faktisk er en liten båt. Og drøye 1.200 kg er ganske enkelt ikke nok vekt til å skjære større bølger på en måte som kan beskrives som myk. All den tid et nyrebelte ikke befant seg innefor rekkevidde var det bare å slå av på gassen. Etter grundig uttesting mener vi 2.600 o/min er det optimale turtallet når vannet ikke lenger er paddeflatt. Farten var fortsatt snaue 20 knop, og sjøgangen ble radikalt forbedret. Forbedret ble også drivstofforbruket, og støynivået sank proporsjonalt med bensinutgiften; dialogen kunne bæres frem i et normalt stemmevolum.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer