Motorkjempene forsvinner?

Mye tyder på at de virkelig store motorene er på vei ut. Mercedes og BMW viser vei.

Motorkjempene forsvinner?
Publisert
Sist oppdatert

De to tyske premiumprodusentene har lenge vært blant de ivrigste etter å stadig utvikle kraftigere og til dels større motorer. Litt varierende strategier har vært brukt og man har vært innom både turbo, kompressor og vanlige sugemotorer med enten høyt slagvolum eller høyt effektuttak. Mercedes har kanskje dratt det lengst og bruker nå stort sett en gigantisk V8er på 6,2 liter i sine toppmodeller med AMG-merke.

Turbo, men ikke på toppen

BMW på sin side bruker noe mindre motorer, men med desto høyere effektuttak. Felles for begge disse strategiene er at forbruks- og utslippstall blir relativt høye. Så har da også BMW i økende grad benyttet seg av turbo, men de sportslige M-bilene har fortsatt sugemotorer.

Nå er det mye som tyder på at begge er i ferd med å droppe de største motorene sine.

Bort fra V10?

Det har lenge gått rykter om at BMW skal bruke mindre turbomotorer også i sine M-biler. Disse spekulasjonene får ny fart etter at Autoweek siterer høytstående BMW-kilder på at man vil lansere en dobbelturbo-variant av den nye 4,4-literen som sitter i blant andre X6. Denne skal debutere i nettopp X6 og bære M-navnet. Ytelsene vil havne rundt 500 hester. På sikt vil trolig denne typen motorer erstatte de virkelig store sugemotorene på mer enn åtte sylindere, og litt mindre turbomotorer vil erstatte mer vanlige V8ere. Autoweek oppgir lavere produksjonskostnader som en annen fordel med turboteknologien, i tillegg til lavere forbruk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer